joi, 4 februarie 2010

Timoşenko versus Ianukovici


Iulia Timoşenko îl acuză pe contracandidatul său, Victor Ianukovici, că ar pune la cale fraudarea alegerilor şi avertizează că va reacţiona la un asemenea furt prin organizarea unor ample acţiuni de protest.
Într-o declaraţie difuzată în replică, Ianukovici a respins acuzaţiile. În opinia sa, ameninţările Iuliei Timoşenko demonstrează că aceasta ar fi conştientă de viitoarea înfrângere. Ianukovici crede că puţini oameni ar ieşi să protesteze pe Maidan şi că el va fi preşedinte al Ucrainei pe parcursul următoarelor două mandate, potrivit Radio Ucraina.

Duminică, 7 februarie, în Ucraina se desfăşoară turul doi al alegerilor prezidenţiale. Pentru funcţia supremă în stat concurează premierul Iulia Timoşenko şi Victor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, perdantul „revoluţiei portocalii” din 2004. În primul tur de scrutin, la 17 ianuarie, Ianukovici a obţinut 35% din voturi, devansând-o cu 10% pe Timoşenko.

Săptămâna aceasta, Ianukovici a refuzat să participe la emisiunea de dezbateri electorale de la postul central de televiziune ucrainean, astfel încât telespectatorii s-au ales cu un monolog de o oră şi jumătate al Iuliei Timoşenko. Premierul a explicat absenţa contracandidatului său prin „slăbiciunea” acestuia.
„Emisiunea a continuat fără întrerupere pentru publicitate. Iulia Timoşenko a vorbit practic fără a se opri”, relatează pe pagina on-line Radio Ucraina.

Iulia Timoşenko promite că, dacă va deveni preşedinte, va obţine reîmpărţirea platoului continental al Mării Negre între Ucraina şi România.
În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga s-a pronunţat în cazul delimitării maritime dintre România şi Ucraina în jurul Insulei Şerpilor. Decizia Curţii a fost considerată drept o victorie a României, acesteia revenindu-i peste 79% din totalul suprafeţei disputate, implicit accesul la o mare parte din rezervele de petrol şi gaze naturale.
Timoşenko le-a explicat alegătorilor că extragerea zăcămintelor din platou ar asigura Ucraina cu petrol şi gaze pentru câteva sute de ani.
“Platoul continental din Marea Neagră înseamnă independenţa noastră economică şi politică, este puterea şi competitivitatea statului nostru. Astfel, mă voi ocupa de refacerea dreptăţii faţă de Ucraina”, a declarat Timoşenko la Ternopol, în vestul Ucrainei.

Potrivit observatorilor, pe ultima sută de metri, Timoşenko a încercat să mobilizeze ectoratul naţionalist ucrainean, să-i câştige pe alegătorii care au votat în primul tur pentru alţi candidaţi şi să-i convingă pe absenteişti să iasă la vot. Între altele, ea promite că Ucraina va fi un “stat european independent”, că rusa nu va deveni limbă oficială de stat, că nu va admite “baze militare străine” (aluzie la Flota rusă a Mării Negre, staţionată în Crimeea).

“Timoşenko încearcă să obţină voturile tuturor alegătorilor care i-au susţinut pe candidaţii eliminaţi deja şi să crească rata de participare la vot în regiunile din vestul Ucrainei”, a declarat Igor Gryniv, membru al staff-ului de campanie al premierului ucrainean.

Cu exact o săptămână înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, Timoşenko l-a acuzat pe contracandidatul Ianukovici că ar pregăti preluarea prin forţă a puterii în stat.
“În jurul Kievului, toate centrele de vacanţă sunt pline de combatanţi pregătiţi să preia puterea folosind orice metode. Ne amintim de toate acestea, e ca în 2004. Ianukovici nu s-a schimbat, metodele sale nu s-au schimbat Ca în 2004, îl vom pune la punct în mod sever şi nu va vedea niciodată puterea în Ucraina, indiferent de circumstanţe”, a declarat premierul de la Kiev.


Cetăţenii ucraineni aflaţi în Republica Moldova (inclusiv cei din regiunea transnstreană) pot vota în două secţii - la Ambasada din Chişinău şi la Consulatul din Bălţi.

4 comentarii:

 1. Lângă Kiev."КончаЗаспа","Бортничи"...şi alte lagăre de "terorişti" din suburbie...Da în centrul Capitalei!Academii -nu şagă! Şi di Tancuri (blindate), şi di Arttilerie,şi di Avaţie, si di ПВО,şi di Infanterie, şi moreacii de la Podol...
  Dacă nu dovedim să scoatem sârma de la Prut,înainte de a se termina alegerile la drujii noştri, o sfeclim. Părerea mea.Da nevoastre?

  RăspundețiȘtergere
 2. Iată ăştia au păţit-o:

  Spioni ruşi, prinşi de SBU

  La 2 februarie, serviciile secrete de la Kiev (SBU) au anunţat despre dejucarea, în regiunea Odessa, a unei operaţiuni a agenţilor Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB).

  La 27 ianuarie, cinci agenţi FSB, “care încercau să obţină ilegal, prin şantaj şi ameninţări, secrete de stat, au fost prinşi în flagrant delict”, a anunţat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.
  Potrivit SBU, a fost deschisă o anchetă pentru spionaj împotriva organizatorului operaţiunii, “un colonel FSB care se află în detenţie”, iar cei patru colegi ai acestuia au fost expulzaţi şi vor avea interdicţie de intrare în Ucraina. Asupra acestora au fost găsite şi confiscate materiale de spionaj, inclusiv o cameră video ascunsă într-un stilou şi un mini-card de memorie.
  Spionii FSB au fost sprijiniţi în cadrul operaţiunii de un membru al Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR) şi de trei ofiţeri FSB, potrivit informaţiilor “Ukrinform”.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ceartă între fraţi.Se v-or împăca ei. Şi pe urmă vai de moţocul vecinilor de pe ambele maluri de Prut.

  RăspundețiȘtergere
 4. Stratfor, citată de Mediafax:

  „...Ucraina, care, duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, se va întoarce formal în sfera de influenţă a Moscovei, ambii candidaţi fiind proruşi.”

  http://www.mediafax.ro/externe/romania-candidatul-perfect-al-sua-in-efortul-lor-de-a-reduce-influenta-rusiei-in-europa-5476559

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului