joi, 18 martie 2010

Avizul Comisiei de la Veneţia i-a amintit lui Arcadie Gherasim de scrisoarea sultanului turc şi răspunsul cazacilor din Zaporojie

Arcadie Gherasim, un jurnalist cu simţul umorului, scrie, într-un editorial prezentat la „Vocea Basarabiei”, că liderii AIE ar trebui să citească răspunsul cazacilor zaporojeni din 1676 către sultanul turc pentru a se „răcori” şi apoi să ia atitudine faţă de avizul Comisiei de la Veneţia.
La scrisoarea sultanului, care începe cu „sultan, fiu al lui Mohamed, frate al soarelui şi al lunii, nepot şi vicerege al lui Dumnezeu”, cazacii răspund: „Eşti un diavol turc, frate şi tovarăş blestemat al satanei”.
Răspunsul cazacilor din Zaporojie este o înşiruire de înjurături şi insulte, iar cercetătorii spun că, de fapt, textul nu a devenit niciodată document diplomatic şi că turcii n-ar fi primit un asemenea răvaş.Arcadie Gherasim îşi începe astfel editorialul „Cazacii din Zaporojie şi Comisia de la Veneţia”:

“Înainte de a reacţiona la Scrisoarea parvenită de la Comisia de la Veneţia, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană ar trebui să se adune de urgenţă şi să-l roage pe cineva să le citească în glas tare scrisoarea cazacilor din Zaporojie, adresată sultanului Mahomed al IV-lea. 

Iar după ce se vor răcori, să nu cumva să-i împingă păcatul să le trimită şi ei un răvaş asemănător experţilor din oraşul dogilor pentru că dacă aceia iau cumva act de adresarea Ти – шайтан турецький, проклятого чорта брат i товариш і самого Люципера секретар!", este clar că am rupt cuiul.

Mai ales că se pot supăra şi turcii. Iată, deci, de ce le sugerăm celor patru lideri să-şi muşte limbile şi să-i roage pe experţii din oraşul de pe ape, nici mai mult, nici mai puţin decât să dumirească poporul moldovenesc şi să-l lumineze cam ce ar însemna sintagma evidenţiată din recomandarea: „Dizolvarea Parlamentului este diametral opusă stabilităţii politice, dar în cazul eşecului alegerii şefului de stat, preşedintele interimar va fi nevoit să dizolve Parlamentul".

Ce taină să ascundă „dizolvarea Parlamentului" care „este diametral opusă stabilităţii politice", această sintagmă-teoremă juridică în premieră pe care liderii de la Chişinău au savurat-o în Scrisoarea Comisiei de la Veneţia?

Să fie neapărat explicată, astfel ca moldovenii şi favoriţii lor proeuropeni, atunci când va veni momentul crucial, să poată alege cu inima curată: ori dizolvarea Parlamentului, ori stabilitatea politică. Desigur că cineva îmi poate reproşa că fac speculaţii pe propoziţii scoase din context. Dar oare experţii de la Veneţia nu au făcut deducţii pe baza unei Constituţii trunchiate pe care ne-o mai şi recomandă ca lege fundamentală pentru ani înainte?
 

Însă este interesant să aflăm cum se va comporta UE faţa de o R. Moldova în care situaţia social-politică, în orice moment, ar putea deveni „diametral opusă" sau chiar absolut „diametral opusă" şi s-ar putea încununa cu un Voronin revenit în frunte şi cu ambasadori ai statelor UE expulzaţi şi trimişi la...Veneţia sau în altă parte, aşa precum s-a mai întâmplat."Imagine: "Zaporojenii, scriind o scrisoare sultanului turc"
(Ilia Repin, 1880-1891, 3,58 pe 2,03 metri, Muzeul Rus, St. Petersburg)

Răspunsul cazacilor zaporojeni este un tablou ce prezintă o scenă istorică din 1676, mai exact, din timpul războiului ruso-turc. Scena ne înfăţişează un grup de cazaci care, potrivit legendei, i-au scris sultanului turc Mehmed al IV-lea o scrisoare. Cazacii zaporojeni trăiau în aval şi pe malurile râului Nipru. Ei i-au invins pe turci în bătălie. Cu toate acestea, sultanul Imperiului Otoman a cerut cazacilor să se supună stăpânirii otomane. Cazacii, conduşi de Ivan Sirko, au răspuns într-o manieră grosolană: ei au scris o scrisoare plină de insulte şi batjocură.
Pictura înfăţişează strădania cazacilor de-a fi cât mai vulgari. Pe vremea lui Repin, cazacii se bucurau de o largă simpatie populară. Însuşi Repin îi admira, declarând: “Tot ce a scris Nikolai Gogol despre ei este adevarat! Sunt nişte oameni sfinţi! Nimeni altcineva în lume nu are atât de înrădăcinate valorile libertăţii, egalităţii şi ale fraternităţii”. (Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului