miercuri, 3 martie 2010

Comunismul pentru Basarabia: 300 de mii de persoane au murit în timpul ocupației sovietice


Un articol din “Jurnal de Chişinău”:

Peste 300 de mii de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi au fost omorâte sau deportate pe timpul ocupaţiei sovietice. Bilanțul a fost prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, de către istoricul Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Potrivit istoricului, în procesul de nimicire a populaţiei s-a acţionat prin două metode: înfometarea şi deportarea în Siberia. Veaceslav Stăvilă susține că în multe dintre actele de deces au fost incluse alte cauze ale morţii decât înfometarea.

Istoricul spune că, în urma cercetărilor efectuate, a ajuns la concluzia că peste 173 mii de persoane au murit prin înfometare în timpul ocupaţiei sovietice. „Istoria a arătat că decesele în masă au fost premeditate şi provocate de sistemul totalitar. De la Moscova venea ordinul ca să fie adunate atâtea tone de cereale şi nimeni nu ştia sau nu dorea să ştie despre seceta care s-a abătut”, spune istoricul. „Sistemul sovietic a folosit metodele clasice de ocupaţie: terorizarea prin înfometare şi deportările”, afirmă Stăvilă.

Acesta a ţinut să menţioneze că s-a acordat o atenţie mai mică persoanelor care au decedat în timpul celui de-al doilea război mondial şi nu se ştie exact câţi oameni au murit pe câmpurile de luptă. „Investigaţiile pe care le-am efectuat au scos la iveală că în anul 1944 au fost mobilizaţi 200 de mii de moldoveni, dintre care circa 55 de mii au murit în trei luni din anul 1945, iar 32 % sunt daţi dispăruţi fără urmă”, spune istoricul.

Stăvilă susţine că oamenii au fost pur şi simplu folosiţi în calitate de carne pentru scut. „Pe câmpurile de luptă din Germania au decedat peste 15 mii de persoane, în Polonia au murit 12 mii, în timp ce în Ungaria şi-au găsit locul de veci peste două mii”, spune istoricul.

Veaceslav Stăvilă a mai menţionat că toate aceste crime au fost făcute cu ajutorul unei structuri bine organizate, care se numea NKVD, pe timpul guvernării staliniste, devenind ulterior KGB. „Pe teritoriul ţării noastre au fost înregistraţi circa 60 de mii de turnători la KGB şi se ştie bine că din această structură poţi să ieşi doar prin două metode: fie cu piocioarele înainte, fie dacă recunoşti în mod direct că ai colaborat cu ei”, spune Stăvilă.

În total, în timpul ocupaţiei sovietice, aproape 73 de mii de locuitori de pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi au fost deportați în lagările de concentrare.

Sursa: Jurnal.md

Din arhiva blogului: Violenţa determină supunerea - din învăţătura secretă a comuniştilor

2 comentarii:

 1. În România se vehiculau cifre de ordinul unui milion în cazul deportaţilor. Probabil erau exagerări.

  Este indiscutabil că Basarabia a suferit mult. Este ridicol şi dureros cum unii "români vajnici" din România fie le neagă basarabenilor românismul, fie le scot ochii pentru rusificarea ce basarabenii au sufert-o fără voia lor.

  Pe când Unirea?

  RăspundețiȘtergere
 2. "Când va vea poporul", cică :) http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2010/03/mihai-ghimpu-daca-cetatenii-moldoveni.html

  Dacă e să vorbim de suferinţă (inclusiv foamete), au suferit milioane de pe urma sovieticilor şi ocupaţiei ruse, de-a lungul generaţiilor.
  Suferă şi azi oamenii, pentru că dacă le-a fost naţionalizată averea (imobile, pământ) părinţilor sau buneilor, copiii sau nepoţii au fost nevoiţi s-o ia de la "zero".

  Apropo, din câte ştiu eu, în cazuri rarisime un copil din familie de deportaţi avea şanse să fie admis la Facultatea de Drept sau la Istorie. Legea şi istoria erau considerate "domenii strategice".

  Dar iată, Marius, cu ce informaţii despre deportări se operează de obicei:

  12-13 iunie 1941, primul val de deportari:
  Potrivit datelor de arhivă, în acea noapte, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (”membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate.

  6-7 iulie 1949, al doilea val:
  Au fost deportate 11.293 de familii – 35.796 persoane, din care 9864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate “chiaburi”, iar celelalte acuzate de “colaborare cu fasciştii”, de “apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

  1 aprilie 1951:
  Au fost arestate şi deportate în Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2617 persoane (808 bărbaţi, 967 femei şi 842 copii), în special acuzate de apartenenţă la secta religioasă “Martorii lui Iehova”.

  (Vasile SOARE – “Prezenţa românilor în Kazahstan – istorie si destin)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului