miercuri, 10 martie 2010

Cursanţii din Tiraspol învaţă şoferia la Tighina


În timp ce vicepremierul Republicii Moldova responsabil de problematica reintegrării statului, Victor Osipov, îşi exprimă speranţa că tratativele cu Tiraspolul vor intra în albia normalităţii în acest an, iar UE le permite lui Smirnov şi companiei libera circulaţie în spaţiul său, autorităţile transnistrene îşi afişează fidelitatea pentru politica de ostilitate.

La 27 februarie, grănicerii transnistreni i-au interzis accesul în stânga Nistrului, pe la Dubăsari, lui Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care se afla în drum spre Ucraina, iar la 4 martie, Oazu Nantoi (PDM) nu a fost lăsat să traverseze regiunea separatistă către malul drept al Nistrului pe la Antonovka, în timp ce revenea din Ucraina. Ambii au fost informaţi de grănicerii transnistreni că s-ar afla pe o “listă neagră” a regimului Smirnov. Nantoi a revenit la Chişinău via Odesa.

Membrul Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Chişinăului, Ion Leahu, a explicat presei că punctul de trecere de la Antonovka, de la graniţa Ucrainei cu regiunea transnistreană, nu face parte din zona de securitate de pe Nistru şi că grănicerii de acolo au ordin să restricţioneze accesul mai multor persoane cu funcţii importante, printre acestea numărându-se şi ambasadorul american în Republica Moldova. Potrivit lui Leahu, subiectul va fi abordat în şedinţa CUC din 11 martie.

CUC este un organism responsabil de situaţia din zona de securitate creat în 1992, după încheierea conflictului armat de pe Nistru, din care fac parte delegaţii ale Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei. OSCE are statut de observator în CUC, din anul 1994. Acordul moldo-rus din 1992, cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană ( acordul “de încetare a focului”, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova) stabileşte că pacea în regiune este asigurată de trupe ale Rusiei, Republicii Moldova şi ale regiunii transnistrene.

În şedinţa de săptămâna trecută, la 4 martie, reprezentanţii Tiraspolului în CUC au acuzat Chişinăul de faptul că îşi întăreşte în secret prezenţa în Tighina (Bender), întrucât în perioada 24 februarie – 2 martie, în cartierul “Severnîi” al oraşului a fost amenajat un nou post al Poliţiei. Tiraspolul respinge cu vehemenţă explicaţia Chişinăului că nu a fost instituit un nou post staţionar, dar că este vorba despre o secţie a celui existent.

Potrivit unui acord mai vechi, Tiraspolul şi Chişinăul au dreptul la câte 22 de reprezentanţe ale forţelor de ordine în zona de securitate (posturi de poliţie şi, respectiv, miliţie), a subliniat pentru mass-media co-preşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleakov.

În timp ce acuză întărirea prezenţei Poliţiei la Tighina, sub pretextul “unei mai bune desfăşurări a operaţiunilor de menţinere a păcii”, delegaţia transnistreană insistă să-i fie legalizate posturile de grăniceri şi de vameşi pe care le-a înfiinţat neautorizat în zona de securitate.

“Poziţia delegaţiei de la Chişinău, susţinută şi de alţi participanţi la lucrările Comisiei, este una consecventă - amplasarea unilaterală a acestor posturi încalcă prevederile acordurilor de la Moscova şi Odesa privitoare la soluţionarea paşnică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi demilitarizarea treptată a zonei de securitate”, a comentat Ion Solonenco, copreşedinte al CUC din partea Republicii Moldova, citat de “Moldpres”.

Totodată, delegaţia Chişinăului în CUC consideră drept o încălcare a acordului din 1992 prezenţa cursanţilor forţelor armate transnistrene în Tighina, oraş cu statut de perimetru cu regim de securitate sporită. Respectivul acord stabileşte în mod expres că orice deplasare a efectivelor sau tehnicii militare în zona de securitate se efectuează doar cu permisiunea Comisiei Unificate de Control.

Explicaţia delegaţiei tiraspolene referitoare la acest caz a fost următoarea: cursanţii de la Institutul Militar al Universităţii “Taras Şevcenko”, cu sediul în Tiraspol, au circulat prin Tighina la volanul maşinilor militare din motivul că luau lecţii de şoferie.

În anul 2010, Rusia va sprijini financiar Transnistria cu tocmai 200 de milioane dolari, sumă echivalentă cu peste o jumătate din bugetul anual al regiunii separatiste, anunţa recent ziarul moscovit “Nezavisimaia Gazeta”. Tiraspolul a şi primit o prima tranşă de 7 milioane de dolari din ajutorul promis.

Potrivit deputaţilor tiraspoleni, banii vor fi utilizaţi pentru achitarea restanţelor la pensii şi pentru majorarea acestora, valoarea medie lunară a pensiilor fiind acum de aproximativ 60 de dolari. De asemenea, din banii ruseşti vor fi subvenţionate instituţii medicale şi de învăţământ. Publicaţia rusă scrie că 2010 ar fi al treilea an în care Rusia sprijină financiar Transnistria, iar sumele alocate până acum nu au depăşit în total 55 de milioane dolari.
Suma este diminuată, susţin unii observatori de la Chişinău, în opinia cărora sprijinul financiar rusesc pentru regimul tiraspolean a fost masiv şi constant de la 1990 încoace.

Ajutorul de 200 milioane de dolari “este răsplata pentru supunerea faţă de Moscova”, a comentat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice de la Chişinău, citat de “Nezavisimaia Gazeta”.

Eleonora Lisnic
(Publicat în numărul din 10.03.2010 al ziarului “Capitala”)


Notă: Zona de securitate de pe Nistru este o fâşie de pământ de câţiva kilometri, de-a lungul râului, demilitarizată, subordonată Comisiei Unificate de Control şi a cărei securitate este asigurată de trupele de menţinere a păcii.
Zona de securitate are lungimea de 225 km, lăţimea 12-20 km şi este împărţită în 3 sectoare:
nord - Rîbniţa , centru - Dubăsari şi sud – Tighina (Bender).
Forţele Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP) sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi un contingent al administraţiei de la Tiraspol.
Iniţial, activau 5.500 de militari-pacificatori: în contingentul Federaţiei Ruse – 3.100 militari; în cel al R. Moldova – 1.200 militari; în contingentul administraţiei de la Tiraspol – 1.200). Potrivit datelor pe care le deţine Chişinăul, forţele paramilitare transnistrene dislocate în zona de securitate numără vreo trei mii de ostaşi. Aceasta în timp ce efectivul pacificatorilor moldoveni, ruşi şi transnistreni se ridică în total la o mie cinci sute de persoane.
Actualmente, în zona de securitate există 15 posturi ale FMMP.
De la sfârşitul anului 1998, sunt prezenţi şi 10 observatori militari din partea Ucrainei.
CUC conduce cu FMMP prin Comandamentul Militar Unificat.
Toate hotărârile CUC şi ale Comandamentului Militar Unificat se adoptă prin consens.
De regulă, şedinţele CUC se desfăşoară săptămânal, în zilele de joi.

Alte detalii despre zona de securitate şi forţele de menţinere a păcii pe Nistru - aici, pe site-ul Ministerului Apărării.

Un comentariu:

  1. Buna ziua,
    Blogul "Tribuna Basarabiei" s-a mutat la noua adresa http://www.tribuna-basarabiei.ro Va rog, în limita timpului Dvs. sa faceți aceasta modificare pe site-ul dvs la blogroll sau la linkuri și, de asemenea, în cazul în care nu va regăsiți printre legăturile mele din secțiunea "Bloguri unite" sa-mi atrageți atenția.

    Va mulțumesc mult!

    www.Tribuna-Basarabiei.ro

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului