miercuri, 17 martie 2010

Importanţa recomandărilor Comisiei de la Veneţia este exagerată de unii politicieni şi analişti


Invitatul lui Valeriu Saharneanu la emisiunea „Rostul zilei” din seara zilei de 16 martie (foto) a fost Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor în drept internaţional, în opinia căruia importanţa Comisiei de la Veneţia ca instituţie este mult exagerată la Chişinău.
Anterior, Victor Puşcaş, judecător la Curtea Constituţională, declara pentru „Europa Liberă” că nimeni nu este în drept să-i indice parlamentului unui stat ce hotărâri să adopte.

Comisia de la Veneţia, cu titulatura oficială „Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei”, a fost înfiinţată în 1990 şi are statut de organ independent consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale.


Din Comisia de la Veneţia fac parte 57 de experţi care sunt membri cu drepturi depline, precum şi alte zeci de membri supleanţi. Lista membrilor – aici.

Republica Moldova este reprezentată în respectiva comisie consultativă a Consiliului Europei de Nicolae Eşanu, fost ministru adjunct al Justiţiei pe timpul guvernării comuniste, fost reprezentant al Guvernului în Parlament, şi de Rodica Secrieru, membru supleant.

La elaborarea avizului Comisiei de la Veneţia pentru Curtea Constituţională de la Chişinău au participat doar 3 experţi - din Germania, Belgia şi Finlanda. Dintre aceştia, doi experţi (din Germania şi Belgia) sunt "membri supleanţi" ai Comisiei de la Veneţia şi doar unul (din Finlanda) are statutul de "membru”.

În aviz nu este comentată iniţiativa AIE cu privire la desfăşurarea unui referendum constituţional. Proiectul noii constituţii abia urmează să fie definitivat şi prezentat. Deocamdată, Comisia de la Veneţia a oferit Curţii Constituţionale a Republicii Moldova un scurt aviz referitor la data la care ar urma să fie dizolvat Parlamentul de la Chişinău şi cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţie (despre alegerea preşedintelui Republicii Moldova). Potrivit Comisiei de la Veneţia, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău ar fi solicitat un asemenea aviz la 7 decembrie 2009.
În opinia Comisiei de la Veneţia, Parlamentul actual poate fi dizolvat cu începere din 16 iunie 2010, într-un "termen rezonabil", iar articolul 78 poate fi modificat în actualul Parlament (în sensul reducerii numărului de voturi necesare pentru alegerea şefului statului), dar pus în aplicare în legislatura următoare.
Comisia de la Veneţia, se arată în comunicat, este de părere că o reformă constituţională mai amplă ar putea fi realizată de viitorul parlament.
Statutul Comisiei de la Veneţia, în limba română – aici

Pe blog: Avizul Comisiei de la Veneţia i-a amintit lui Arcadie Gherasim de scrisoarea sultanului turc şi răspunsul cazacilor din Zaporojie

2 comentarii:

 1. Pentru cei care le stiu pe toate - Proiectul opiniilor Comisiei de la Venetia se pregatesc de catre secretariatul acesteea in baza opiniilor unor raportori (poate fi chiar unul si in cazuri exceptionale poate fi un expert independent, care nu este membru al Comisiei)si se aproba in cadrul sedintei plenare a Comisiei. Ceea ce a incercat sa sugereze autorul acestui material ar echivala cu incercarea de a determina forta juridica a unei legi in dependenta de numarul si calitaea autorilor proiectului. Merita subliniata si o alta perla a "superspecialistilor" autohtoni si anume incercarea de a induce ideea ca opinia Comisiei nu are o prea mare valoare deoarece nu a fost emisa cu privire la o initiativa de amendare a Constitutiei. O persoana cu un nivel intelectual mediu si chiar si fara studii juridice va putea lesne sa constate ca opinia Comisie nu va putea fi schimbata nici de un proiect genial in conditiile in care regulile de adoptare a proiectului de modificare sint cele din Constitutia in vigoare si nu cele din proiect. Comisia a adoptat, dupa trei ani de studii minutioase, un raport privind amendarea Constitutiei in care a mentionat expres ca trebuie respectate procedurile prescrise in Constitutia in vigoare. Iar pentru unei "specialisti" de genul celor de la noi s/a mentionat expres ca nu poate fi folosit referendumul pentru a modifica procedura de modificare a Constitutiei.

  RăspundețiȘtergere
 2. Dar nu cumva le-o fi ştiind pe toate cei care comentează „anonim” pe bloguri?

  Valeriu Matei, politician cu experienţă, a declarat în această seară, la „Vocea Basarabiei”, că „este un ONG” Comisia de le Veneţia. :)
  Aţi auzit vocea Comisiei de la Veneţia când se discuta despre Constituţia Uniunii Europene? –a întrebat retoric Valeriu Matei.
  De asemenea, el a făcut glume pe seama „tinerilor imberbi” care vorbesc despre importanţa „acestui ONG” pe la diverse posturi TV. Dar, mă rog, au şi aceştia o misiune, ar trebui să-i înţelegem când încearcă să fie eficienţi, pentru că reprezentanţii unor ONG-uri nu-şi permit să supere alte ONG-uri frăţeşti.
  Valeriu Matei afirmă că avem nevoie de o Constituţie nouă, pentru că cea în vigoare nu este nici pe departe o cucerire democratică – au adoptat-o agrarienii, în 1994. Deputaţii democraţi de orientare naţională s-au opus, dar erau în minoritate.

  Vă recomand să ascultaţi înregistrarea emisiunii „Rostul Zilei” din 18.03.2010 pe site-ul http://www.voceabasarabiei.net/
  Ar trebui să fie postată până la miezul nopţii sau mâine.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului