luni, 1 martie 2010

În opinia lui Mihai Ghimpu, alegerile anticipate toamna viitoare sunt improbabile


Într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă, în această dimineaţă (1 martie 2010), Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului, a declarat că nu vor fi alegeri anticipate în aceasta toamnă, dar că asupra acestui subiect liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) nu au ajuns încă la o concluzie.

Mihai Ghimpu a mai spus şi că Partidul Comuniştilor nu va mai avea majoritate în Parlament şi că, astfel, comuniștii nu vor mai putea să revendice postul de preşedinte al Legislativului.

Întrebat despre alegerile preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a spus că este convins că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, va deveni preşedinte până la sfârşitul acestui an, dar că nu exclude posibilitatea ca alegerea preşedintelui să fie facută de catre populaţie, si nu de parlamentari.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mai spus că, potrivit sondajelor de opinie, 70 la sută dintre moldoveni doresc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct. Mihai Ghimpu a declarat că personal îl va vota pe Marian Lupu, în oricare din aceste două variante.

La o întrebare despre concluziile la care a ajuns Comisia de la Veneţia în legătură cu modificarea Constituţiei, preşedintele Parlamentului moldovean a spus că opinia Comisiei este consultativă şi că decizia va fi luata de Chişinău, după ce va fi consultată şi Comisia prezidenţială pentru modificarea Constituţiei.

Întrebat despre relaţia Moldovei cu România, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a repetat că programul Alianţei pentru Integrarea Europeană nu cuprinde ideea unirii cu România, dar că, „dacă oamenii vor dori să o facă, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nici nimeni".

Sursa: Radio Europa Liberă (autor: Oana Serafim)

Foto liderii AIE: Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului