duminică, 21 martie 2010

“Mediafax”: Vladimir Voronin, chemat să depună mărturie în dosarul contrabandei cu ţigări


Notă: PRO TV Chişinău anunţă că Vladimir Voronin va fi invitatul de luni, 22 martie, al emisiunii “În Profunzime”, după ce ar fi refuzat să participe la aceasta în ultimii 4 ani.


Procuratura din Republica Moldova a anunţat sâmbătă, 20 martie, că îl va chema pe fostul preşedinte Vladimir Voronin să depună mărturie în dosarul contrabandei cu ţigări către România, după ce acesta l-a acuzat pe premierul Vlad Filat de implicare în acest caz, relatează PRO TV Chişinău.

Transportul cu aproximativ 700.000 de pachete de ţigări, evualuate de partea română la 800.000 de euro, a fost descoperit în urmă cu două săptămâni. Cazul este cercetat de Procuratura Generală şi, după două săptămâni de investigaţii, procurorii presupun că maşina a fost încărcată pe teritoriul Republicii Moldova.

Camionul aparţine unei firme din Bucureşti şi fusese închiriat de compania moldovenească AV Expitrans. Oficial, acesta urma să ajungă din Ucraina în Turcia şi transporta ţevi metalice. Vameşii români au fost surprinşi să descopere în loc de ţevi aproape 700.000 de pachete de ţigări.

Camionul a staţionat pe teritoriul R. Moldova, unde se afla în tranzit, mai multe zile.

Potrivit documentelor semnate de directorul companiei, Andrei Moraru, camionul fusese supus unor reparaţii, motiv pentru care a fost prelungit termenul de tranzit.

Procurorii au ajuns însă la concluzia că vehiculul nu a fost reparat şi cer ca directorul întreprinderii să fie arestat preventiv.

"Din păcate, judecătorul a refuzat arestul lui Andrei Moraru ... am contestat la Curtea de Apel", a declarat şeful direcţiei de Urmărire Penală, Nicolae Chitoroagă.

Totodată, cinci vameşi au fost demişi. Trei dintre ei, care erau de serviciu şi nu au scanat camionul, ar putea fi cercetaţi penal. Alte două persoane de la biroul vamal Chişinău care au verificate prelungirea tranzitului acestui mijloc de transport au fost eliberate, urmând ca gradul de vinovăţie şi complicitate să fie stabilit în cadrul anchetei.

Până în prezent, Procuratura nu a stabilit implicarea vreunui oficial în acest caz. Procurorul general afirmă, însă, că vor fi audiaţi toţi cei care au făcut declaraţii în presă. Printre ei se numără şi fostul preşedinte Vladimir Voronin, care l-a acuzat pe actualul premier, Vlad Filat, de implicare în contrabandă.

"Dacă dânsul dispune de o astfel de informaţie, de ce să nu fie oferită organului de urmărire penală pentru a ne ajuta în investigarea cazului?", a declarat procurorul general, Valeriu Zubco.

Şoferul autocamionului se află în arest în România.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului