miercuri, 3 martie 2010

Petru Bogatu este de părere că Mihai Ghimpu şi-a modificat stilul de comunicare publică şi, ca rezultat, popularitatea îi este în creştere


Analistul Petru Bogatu (foto) apreciază, într-un editorial pentru „Vocea Basarabiei”, că preşedintele interimar Mihai Ghimpu „a adoptat un nou stil de comunicare publică” şi că “se creează impresia că popularitatea sa a crescut în ultimul timp, fapt pe care ar putea să-l ateste viitoarele sondaje de opinie”.
“Deşi rămâne la fel de colţos ca odinioară, Mihai Ghimpu a devenit mai prudent. Dar şi mai rezonabil. A învăţat că în vârful piramidei nu trebuie să spui mereu tot ce ştii sau crezi. Haideţi să ne amintim doar câte dureri de cap i-a dat mărturisirea sa de credinţa, făcută ziariştilor cu o neprefăcută şi dezarmantă sinceritate, potrivit căreia el este unionist. Unii l-au aplaudat frenetic, alţii l-au înjurat ca la uşa cortului. În consecinţă, s-a văzut silit să se explice, să revină asupra subiectului pentru a-l interpreta. Până la urmă, comentariile sale nu au înşelat pe nimeni, dar de multe ori au stârnit dezamăgirea celor care l-au ovaţionat, dar şi reacţiile răutăcioase ale celor care au aruncat cu pietre în el. Şi nici nu-i de mirare. Sinceritatea în politică este mai mult o poză, decât un fel de a fi, deoarece uneori până şi gândurile bune şi ideile îndrăzneţe se întorc împotriva celui care le-a rostit”, scrie Petru Bogatu.

Declaraţiile şi comentariile făcute de Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, pe tema unirii cu România au generat ştiri de top în presa de la Chişinău, Bucureşti şi Moscova. Luna trecută, Mihai Ghimpu a declarat pentru publicaţia rusă “Komsomolskaia Pravda” că “niciodată nu va fi unirea”. El sublinia că actuala coaliţie de guvernare îşi propune aderarea Republicii Moldova la UE şi că nici în programul PL nu figurează obiectivul unirii, nici AIE nu are un asemenea scop.
În timp ce unii simpatizanţi ai PL au apreciat că declaraţia era destinată publicului vorbitor de rusă, alţii au dat vina pe exprimarea nereuşită sau citarea inexactă, iar o a treia parte s-a arătat dezamăgită de tonul categoric al preşedintelui interimar, de faptul că a utilizat cuvântul “niciodată”. Mai ales că, în alte rânduri, Ghimpu a pus pe primul loc dreptul poporului de a decide, declarând că, “dacă aceasta ar fi şi dorinţa majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, atunci nimeni nu va putea opri realizarea acesteia şi, ulterior, nimeni nu va putea contesta această decizie”.
Tema nu şi-a pierdut actualitatea. Săptămâna aceasta, fiind intervievat de “Europa Liberă”, Mihai Ghimpu a fost solicitat din nou să-şi precizeze poziţia în această chestiune. De această dată, răspunsul său pare că denotă diplomaţie şi corectitudine politică: “Eu am spus că programul Alianţei nu prevede unirea, dar cine poate spune ce va fi mâine? Sunt probleme pe care timpul le rezolvă şi societatea. Dacă oamenii vor dori unirea, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton”.

Revenind la editorialul lui Petru Bogatu, reţinem concluzia analistului că Ghimpu şi-ar fi “reînnoit întrucâtva” imaginea “pentru a-şi juca până la capăt rolul”, “pentru a-şi îndeplini misiunea pe care destulă lume nu o înţelege şi o interpretează anapoda”.
“Există multe voci, bunăoară, care afirmă că preşedintele interimar vrea să evite alegerile amânate, deoarece s-ar teme ca partidul său să nu înregistreze un rezultat mai slab decât în iulie 2009. Nu-i exclus ca el, de bună seamă, să ia în calcul şi acest fapt. Totuşi, motivaţiile sale,în opinia noastră, sunt altele. Îl cunosc de mai mulţi ani şi de aceea ştiu că, aidoma fratelui său, Gheorge Ghimpu, are convingeri şi sentimente româneşti. Are o calitate rarisimă în politică şi anume cea de a fi un altruist capabil să-şi sacrifice interesele personale pentru a atinge obiectivele generale. Este un idealist în sensul bun al cuvântului care poate să acţioneze pragmatic”, îşi mărturiseşte Petru Bogatu părerea despre Mihai Ghimpu.
“Ca să învingă, Mihai Ghimpu trebuie să aibă şi el grijă să nu rămână singur cu propriul partid. Pentru asta nu-i destul să caute compromisuri şi să împace spiritele în AIE. Preşedintele interimar are nevoie de aliaţi autentici pe care să se bazeze până într-acolo încât, dacă va fi nevoie, să le poată ceda calea şi încredinţa cauza”, conchide Bogatu, după ce se referă la izbânzile şi rateurile politice ale ex-preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenko.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului