miercuri, 3 martie 2010

Premierul Vlad Filat a vizitat Consulatul României şi a anunţat că la 15 iunie vor demara negocierile cu privire la abolirea regimului de vize cu UE

„La 15 iunie, în cadrul Consiliului de cooperare al Uniunii Europene cu Republica Moldova, va demara dialogul privind abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova”, a afirmat premierul Vlad Filat în şedinţa de miercuri, 3 martie, a Guvernului.
El le-a cerut membrilor Cabinetului să fie "pregătiți cu câțiva pași înaintea condițiilor necesare pentru începerea abolirii regimului de vize”.
Această temă a fost subiectul principal al discuţiilor cu o misiunea Comisiei Europene care a vizitat Chişinăul în perioada 1-3 martie. Membrii delegaţiei au remarcat dorinţa fermă a guvernării moldovene de a obţine abolirea regimului de vize cu UE şi au promis să sprijine demararea negocierilor pe acest subiect la 15 iunie. Una dintre cerinţele faţă de Republica Moldova, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, este să-şi înteţească ritmul de perfectare a paşapoartelor biometrice, document despre care se spune că asigură un grad sporit de securitate şi protecţie împotriva falsurilor. Din 2 februarie 2008 (de la instituirea în RM) şi până acum, în jur de 1.330 de cetăţeni moldoveni şi-au perfectat paşapoarte biometrice.


Tot miercuri, după o vizită neanunţată la Secţia consulară a Ambasadei României (foto), premierul a cerut Cancelariei de Stat să desfăşoare “o amplă campanie de informare a populaţiei” cu privire la prevederile Acordului de mic trafic la frontieră şi procedura de obţinere a permiselor. Cererile pentru documentul care le va permite unui număr de peste un million de cetăţeni ai R. Moldova să călătorească fără viză în zona de frontieră a României sunt recepţionate la Consulatul din strada Vlaicu Pârcălab cu începere din 1 martie.
Din cele constatate între timp, reiese că mulţi solicitanţi se prezentau la ghişeu fără a avea întregul set de acte necesare: cerere tip, care trebuie să fie completată personal de către solicitant; fotografie tip paşaport; paşaport valabil pentru cel puţin doi ani; documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră de cel puţin un an, precum şi documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei.
Setul este impresionant, iar nemulţumirea solicitanţilor vizează, mai ales, ultimul act menţionat – unul care să justifice necesitatea călătoriei în România şi să fie autentificat de un notar român. Prim-ministrul le-a promis oamenilor din faţa Consulatului că ministerele de Interne şi Externe de la Chişinău vor discuta despre aspectele tehnice defectuoase cu instituţiile omoloage de la Bucureşti, în speranţa că procedura va putea fi simplificată.
Petru Liţiu, şeful Secţiei permise pentru micul trafic de frontieră a Consulatului României, i-a spus premierului că setul de documente reflectă condiţiile impuse de Uniunea Europeană şi că “partea română doar s-a conformat exigenţelor”, “pentru a dovedi temeinicia motivului de deplasare”. “Ne dorim foarte mult ca cetăţenii moldoveni să poată obţine aceste permise mai uşor”, a asigurat Liţiu.
Până în dimineaţa zilei de 3 martie, Consulatul acceptase peste 140 de cereri pentru permise de mic trafic. Persoanele care vor încălca condiţiile călătoriei riscă să rămână fără permis şi, mai mult, să li se aplice interdicţia de a intra în România pe o perioadă de până la 5 ani.

Un comentariu:

 1. Comunicat de la Guvern:
  "03.03.2010 | 15:31
  Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o convorbire telefonică cu Prim-ministrul României, Emil BOC

  Cei doi premieri au făcut o scurtă trecere a stadiului actual al relaţiilor bilaterale, referindu-se în special la situaţia legată de intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic de frontieră.

  Vlad FILAT a menţionat problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în procesul de obţinere a permisului pentru acces fără viză în zona de frontieră a statului vecin şi i-a comunicat omologului său roman că s-a documentat la faţa locului asupra situaţiei, vizitînd astăzi Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău.

  Prim-ministrul Republicii Moldova s-a referit şi la indicaţiile pe care le-a dat în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi în vederea facilitării implementării Acordului privind micul trafic la frontieră şi, în special, a procedurii de obţinere a permiselor de către cetăţeni.

  Premierul Emil BOC a menţionat că a mandatat astăzi Ministerul Afacerilor Externe Român să emită un nou formular simplificat de obţinere a permisului de mic trafic la frontieră.

  De asemenea, Premierul roman s-a referit şi la unele condiţii simplificate ce ar putea facilita obţinerea permisului, cum ar fi declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului de permis.

  Cei doi premieri au pledat pentru soluţionarea problemelor ce apar pe parcurs printr-un dialog constructiv şi deschis. "
  http://gov.md/

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului