sâmbătă, 24 aprilie 2010

Mihai Ghimpu nu va participa la parada de 9 mai de la Moscova, dar pleacă la reuniunea preşedinţilor CSI din 8 mai
Update:
/2010-04-30/ Preşedintele interimar al Republicii Moldova va participa la summitul CSI de la Moscova din 8 mai. Mihai Ghimpu şi-a anunţat decizia vineri, 30 aprilie, în cadrul unui briefing.


Președintele interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu va participa la festivitatea dedicată zilei de 9 mai de la Moscova.

Dacă pleacă soldații moldoveni la Moscova, atunci nu merg eu", a declarat astăzi, 24 aprilie, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii ,,Istoria în mișcare", la postul de radio "Vocea Basarabiei". (foto)


"Sunt de acord că se împlinesc 65 de ani de la încheirea celui de-al doilea război mondial, dar nu pot să uit toate nenorocirile, deportările, foametea prin care au trecut cetăţenii Republicii Moldova pe timpul Uniunii Sovietice", a declarat Mihai Ghimpu pentru Jurnal TV.

70 de militari din Republica Moldova vor participa la parada de la Moscova. 
Mihai Ghimpu a explicat că decizia a fost luată în cadrul ședinței Alianței pentru Integrare Europeană. „Am fost nevoit să mă conformez, pentru că majoritatea AIE a luat această decizie”, a declarat Ghimpu, citat de Jurnal.md
Potrivit președintelui, toate partidele din AIE au susținut decizia de participare a Republicii Moldova la parada de la Moscova, în afară de Partidul Liberal.Emisiune la Publika TV despre parada din 9 mai: 

Ziua de 9 mai nu reprezintă pentru Moldova o victorie, iar participarea la parada de la Moscova este un gest de vasalitate faţă de Rusia. Declaraţia aparţine deputatului Partidului Liberal Boris Vieru, invitat în emisiunea Fabrika, de la Publika TV

Pe de altă parte, deputatul PD Igor Corman crede că evenimentul de la Moscova este o încercare de apropiere a ţărilor.

Şi consilierul pentru politică externă a premierului, Nicu Popescu, consideră că participarea Moldovei la paradă este binevenită.

"Cred că noi, în condiţiile în care vrem să ne consolidăm ca un stat European, trebuie să ne maturizăm, să ne uităm la acele procese care se întâmplă inclusiv în relaţia polono-rusă, ca să nu mai vorbesc de relaţia cu Franţa şi Statele Unite, şi să participăm la această paradă militară ca un stat matur", a afirmat Popescu.

Deputatul PL Boris Vieru crede că prezenţa la acest eveniment este un semn de recunoştinţă faţă de Rusia, iar din moment ce armata a 14-cea este pe teritoriul ţării noastre gestul ar fi inoportun.

Invitatul special al emisiunii Fabrika, fostul ministru al Afacerilor Externe din România, Adrian Cioroianu, a opinat că Moldova ar avea de pierdut dacă nu va participa la paradă.

"Ce câştigă Republica Moldova din orice decizie? Cu siguranţă ar pierde dacă nu s-ar duce. Ruşii nu sunt naivi şi ar găsi o pârghie acolo pe care s-o rotească într-o direcţie care să usture", a declarat Adrian Cioroianu.

El a mai adăugat că eroismul soldaţilor ruşi este incontestabil. Totuşi, Putin şi Medvedev ar trebui să înţeleagă că deşi moldovenii sunt un popor mic, au şi ei mândria lor, a mai subliniat Cioroianu. (Ştire Publika.md)

2 comentarii:

  1. Din pacate, in acest reportaj de la Publika, parerea lui B. Vieru e data rupt. Lipseste continuarea. Comentariul istoricului si fostului ministru roman A. Cioroianu, e dezamagitoare. Cucintele spuse de consilierul premierului, din cite am inteles, sint prea ermetice. Pacat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiind mai mult prinsi de discutia propriu zisa, ne-a scapat un fapt esential. Nu stiu dupa ce reguli s-au ghidat cei de la acest canal tv, dar au incalcat o logica elementara si un protocol minim. Deci sa revedem lista participantilor - I. Corman, B. Vieru,A. Cioroianu, N. Popescu. Care persoana detine functia cea mai reprezentativa in acest caz si e cea mai importanta? Aici sint doua. Fara discutii presedintele si vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa (si asta si pentru ca sintem republica parlamentara). In acest caz, A. Cioroianu poate fi tratat ca reprezentant al comunitatii istoricilor (luind in considerare subiectul discutat e ok). Cine insa ar fi trebuit sa fie celelalte ultima persoana? Fie reprezentantul unui ONG fie un jurnalist! (Deja ideal ar fi fost sa mai participe si cineva din adeptii deschisi ai participarii la 9 mai).
    Consilierul premierului poate fi consilierul premierul. In cazul dat, parerea sa nu are nici o relevanta. Ar fi avut doar daca discutia ar fi fost cu participanti reprezentind fiecare cite un partid.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului