vineri, 21 mai 2010

Consiliul Europei vrea să interzică pălmuirea copiilor pe întregul continent


Pălmuirea şi alte pedepse corporale aplicate copiilor trebuie să fie interzise în toate ţările europene, înainte ca acestea să devină adevărate probleme sociale sau de sănătate, a avertizat joi, 21 mai, la Viena, Consiliul Europei (CoE)."


Sperăm să avem o zonă liberă de orice pedeapsă corporală în toată Europa", a declarat adjunctul secretarului general al Consiliului, Maud de Boer-Buquicchio, în cadrul unei conferinţe, de două zile, în capitala austriacă, asupra violenţelor la care sunt supuşi copiii.


Pedepsele corporale sunt, în prezent, interzise în 21 de ţări, dar ţări ca Franţa şi Marea Britanie sunt reticente cu privire la adoptarea unor asemenea legi, deoarece părinţii le consideră drept o intervenţie în sfera privată.


"Trebuie să explicăm că autoritatea parentală nu este pusă în discuţie, şi nici necesitatea de a supune copilul disciplinării", a spus de Boer-Buquicchio, care a subliniat că vizează violenţa utilizată pentru atingerea acestui scop, cerând părinţilor să utilizeze alte metode.


"Nu părinţii sunt cei care să aprecieze că o palmă este uşoară (...), pentru că percepţia copilului este cea care contează", a adăugat ea.


"Umilirea, aspectul degradant al pedepsirii pot face mult rău şi pot avea consecinţe pe termen mai lung decât durerea fizică", a subliniat de Boer-Buquicchio.


Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care promit democratizarea şi respectarea drepturilor omului, au redactat împreună cu reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE), Naţiunilor Unite (ONU) şi unor organizaţii nonguvernamentale, directive pentru încurajarea statelor, ca acestea să creeze o legislaţie pentru protecţia copilului.


De Boer-Buquicchio se teme că în ţările care se luptă pentru ieşirea din criza economică această temă va fi împinsă în plan secund.


"Dacă aşa vor sta lucrurile, aceasta se va dovedi o viziune pe termen scurt. A se ocupa (de pedepsele corporale) atunci când vor fi devenit o problemă de sănătate sau socială, va costa mult mai scump", a avertizat ea.

Ştire, foto: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului