marți, 18 mai 2010

Guvernul Republicii Moldova doreşte retragerea completă a muniţiilor şi soldaţilor ruşi din stânga Nistrului şi “misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional” de menţinere a păcii

18.05.2010

DECLARAŢIE A GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA


Procesul de reintegrare a ţării, care este un obiectiv prioritar al programului de guvernare, a fost în ultimul timp marcat de acţiuni orientate spre apropierea poziţiilor actorilor implicaţi pentru relansarea negocierilor în formatul „5+2” şi intensificarea măsurilor de întărire a încrederii.

Guvernul Republicii Moldova salută implicarea tot mai activă a partenerilor internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean pentru identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi viabile în baza principiului fundamental de respectare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În acest sens, Guvernul Republicii Moldova apreciază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru soluţionarea problemei transnistrene exprimat în declaraţia din 17 mai 2010 a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

În acelaşi context, Guvernul Republicii Moldova a luat act şi de Declaraţia comună din 17 mai 2010 a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei prin care este exprimată voinţa politică de a contribui în cadrul formatului de negocieri „5+2” la urgentarea reglementării cuprinzătoare şi viabile a problemei transnistrene.

Reiterîndu-şi voinţa politică fermă de a promova în mod consecvent măsurile de întărire a încrederii şi de sprijinire a populaţiei din regiune, Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea de a purcede fără întîrziere şi fără condiţii prealabile la negocieri constructive în formatul „5+2” şi se adresează către toate părţile implicate să procedeze în acelaşi mod.

Totodată, Guvernul Republicii Moldova, evocînd rolul actualei operaţiuni de menţinere a păcii în stabilizarea situaţiei după stoparea conflictului armat, se pronunţă pentru lansarea consultărilor cu privire la transformarea acesteia într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. Guvernul Republicii Moldova pledează pentru diminuarea factorului militar în regiune, inclusiv prin retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar ce asigură paza acestora.

Guvernul Republicii Moldova mizează în continuare pe sprijinul sincer al tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în vederea reglementării cît mai grabnice a conflictului transnistrean cu luarea în considerare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce va contribui la asigurarea păcii şi securităţii în această parte a Europei.

Sursa: Pagina oficială a Guvernului Republicii Moldova

2 comentarii:

 1. Comunicate de presă al Ministerului Afacerilor Externe

  http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/480759/

  17.05.2010
  Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a făcut o Declaraţie privind reglementarea transnistreană

  Astăzi, 17 mai 2010, dna Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, a făcut o Declaraţie privind reglementarea transnistreană. Declaraţia respectivă a apărut în rezultatul prezentării de către dl Vladimir Filat, Prim-ministrul RM, în cadrul întrevederii din 15 mai curent cu Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, a Aide-memoire-ului privind sporirea rolului UE în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

  În Declaraţia Înaltului Reprezentant al UE se menţionează:

  “Salut foarte mult Aide-memoire-ul prezentat de către Guvernul moldovean, prin care acesta îşi confirmă disponibilitatea de a se angaja în continuare cu toţi partenerii săi în vederea identificării unei soluţii viabile şi durabile pentru problema transnistreană, inclusiv cu ajutorul UE.

  Vom examina această propunere constructivă cu atenţia cuvenită şi în consultările cu partenerii noştri în formatul de negocieri 5+2.

  Rămânem deplin angajaţi în a relua negocierile în formatul 5+2, fără vreo precondiţie sau întârziere, respectând în totalitate principiile fundamentale de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova.

  Invităm toate părţile să sprijine eforturile Republicii Moldova în implementarea măsurilor de consolidare a încrederii, pentru beneficiul populaţiei din regiunea transnistreană.”

  RăspundețiȘtergere
 2. Pentru Corina S.:
  Salut! Poate că cei de la Jurnal TV ar fi interesaţi de o asemenea emisiune şi colaborare: www.jurnaltv.md

  Datele de contact: http://jurnaltv.md/ro/contacts/

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului