miercuri, 12 mai 2010

Televiziunea transnistreană a difuzat o înregistrare în care jurnalistul Ernest Vardanean recunoaşte că, pe timpul guvernării comuniste, a colaborat cu SIS
Jurnalistul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, arestat de autoproclamatele autorităţi transnistrene la 7 aprilie, sub acuzaţia de înaltă trădare, a apărut aseară, 11 mai 2010, la televiziunea oficială transnistreană cu o mărturie imprimată pe video, în care susţine că ar fi colaborat încă din anul 2001 cu serviciul de securitate al Republicii Moldova şi că ar fi desfăşurat acţiuni subversive împotriva Transnistriei, relatează Radio Europa Liberă.

Ernest Vardanean, care continuă să se afle în detenţia preventivă a securităţii transnistrene, a spus că ar fi fost silit să colaboreze cu SIS de pe vremea când era student la Chişinău, sub ameninţarea exmatriculării şi a răfuielii fizice. Agenţii SIS i-ar fi cerut să adune informaţii nu numai de la funcţionari transnistreni, ci şi de la reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine acreditate la Chişinău, referitoare la poziţia Occidentului faţă de Republica Moldova. El a mai spus că toţi tinerii din regiunea transnistreană care învaţă la Chişinău s-ar afla în pericolul de a fi racolaţi de SIS şi a îndemnat locuitorii regiunii transnistrene să fie vigilenţi.

Au fost pronunţate nume şi afişate poze ale presupuşilor angajaţi ai SIS cu care jurnalistul Ernest Vardanean ar fi colaborat, între care Nicolae Botezatu.

Şeful Securităţii (MGB) din Tiraspol, Vladimir Antiufeev, care a apărut şi el în cadrul emisiunii, a spus că numai Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova îl ameninţă pe jurnalistul independent Ernest Vardanean şi pe familia sa.

Cu o saptamână în urmă, pe unul din blogurile în susţinerea lui Ernest Vardanean a apărut o scrisoare semnată de jurnalistul din Tiraspol în care se spunea că ar fi supus unor tehnici speciale de tortură şi că dacă va apărea la televiziune cu un autodenunţ sau cu declaraţii compromiţătoare împotriva altor persoane, atunci să nu i se dea crezare, pentru că este nevinovat.
Marți, 11 mai, la Erevan, un grup de jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului au protestat în faţa ambasadei Rusiei din Armenia cerând eliberarea jurnalistului tiraspolean, mai notează Radio Europa Liberă.


Din autodenunţul lui Ernest Vardanean difuzat la TV:


"În luna mai 2001, când îmi făceam studiile în anul patru, la Facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova, am fost racolat de Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova", a declarat Ernest Vardanean. Acesta și-a cerut scuze de la părinți și de la apropiați, dacă i-a dezamăgit.
Aceasta este prima apariție publică a jurnalistului transnistrean, după ce a fost arestat de autoritățile de la Tiraspol, la începutul lunii aprilie. Separatișii îl acuză pe Ernest Vardanean de înaltă trădare și de spionaj în favoarea R. Moldova, scrie Unimedia.Cine este Ernest Vardanean?


O jurnalistă al cărei blog (aprodul.blogspot.com) este promovat de Publika TV scrie că-l cunoaşte pe Ernest Vardanean încă din studenţie şi oferă detalii din biografia acestuia.


“Ernest Vardanean e din Tiraspol. A făcut Ştiinţe Politice la Chişinău (a absolvit cu un an după mine), face de 7 ani jurnalism, a fost reporter al agenţiei de ştiri "Novîi Region" în Transnistria, iar din 2009 scrie pentru săptămînalul "Puls" din Moldova. (…) Ernest vorbeşte vreo şapte limbi: engleză, franceză, germană, română, rusă, armeană şi nu mai ştiu care. În 2009, cât era la gazetă, a depus actele să se angajeze la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. A trecut trei etape ale concursului, a fost selectat, aştepta în ultimele luni oferta şi contractul cu ONU. Aştepta să meargă cu familia pe 2 ani la NY. De cîteva luni nu mai era corespondent titular la ziar”.


Ziarul “Puls", pentru care a lucrat Vardanean, sprijină Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, fiind publicaţia oficială a Komsomolului (organizaţia de tineret a PCRM).

Vicepremierul Victor Osipov: “Chiar dacă el este oponentul nostru ideologic şi a criticat autorităţile din Republica Moldova, scriind pentru ziarele comuniste, noi vom face tot posibilul pentru ca el să fie eliberat”

Victor Osipov, vicepremierul pentru reintegrarea statului, şi-a exprimat convingerea că înregistrarea video cu Vardanean a fost făcută sub presiunea ofiţerilor MGB.
„Chiar dacă autorităţile nerecunoscute ale Transnistriei spun că jurnalistul Ernest Vardanean a făcut ceva rău, chiar dacă el este oponentul nostru ideologic şi a criticat autorităţile din Republica Moldova, scriind pentru ziarele comuniste, noi vom face tot posibilul pentru ca el să fie eliberat”, a declarat viceprim-ministrul Victor Osipov, citat de Info-Prim Neo.

Pentru specialiştii în interpretarea mimicii faciale şi limbajului corporal, postez înregistrarea de mai jos, care, potrivit descrierii, a fost postată pe YouTube de Serviciul de presă al MGB-ului transnistrean:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului