vineri, 21 mai 2010

Un tribunal din Lituania decide: zvastica nu este un simbol al Germaniei naziste, ci un simbol al culturii balticilor

Tribunalul din oraşul lituanian Klaipeda a stabilit că zvastica nu este un simbol al Germaniei naziste, ci o moştenire istorică a Lituaniei.


Această decizie a fost dată într-un dosar de infracţiune administrativă vizând un grup de tineri, acuzaţi de propagandă a nazismului. Aceştia au venit la manifestaţia de Ziua independenţei Lituaniei (din februarie) cu pancarte pe care apărea zvastica, ei au fost arestaţi de poliţie şi acuzaţi de propagandă a regimului nazist.


În consecinţă, tribunalul din Klaipeda, port la Marea Baltică, a închis cazul de infracţiune administrativă, apreciind că reprezentarea crucii cu braţe egale este un simbol de valoare al culturii balticilor, care mai târziu a fost preluat şi folosit şi de alte popoare.


Crucea cu braţe egale, ce apare pe obiecte descoperite de arheologi, a fost un simbol al Soarelui şi ea nu este interzisă, a hotărât instanţa.


'Este un simbol ancestral, mai târziu a fost împrumutat şi falsificat de alte popoare. Este un simbol al păcii şi nu al fascismului', a declarat unul din apărătorii zvasticii veniţi în susţinerea tinerilor acuzaţi.


În vara anului 2008, parlamentul Lituaniei a interzis folosirea simbolurilor naziste şi comuniste la adunări şi la alte acţiuni publice în Lituania, în caz contrar gestul putând fi interpretat ca propagandă în favoarea regimurilor de ocupaţie sovietică şi nazistă.


A fost interzisă, de asemenea, utilizarea în public a drapelelor sovietic, fascist, al Republicii Sovietice Socialiste Lituania, a stemelor sovietică şi nazistă, insignelor şi uniformelor din perioada sovietică şi a oricăror alte simboluri amintind de acea epocă.


Parlamentul de la Vilnius a interzis zvastica fascistă, steaua cu cinci colţuri sovietică, precum şi imnul URSS şi cel al Lituaniei sovietice.

(Joi, 20 Mai 2010)
Ştire, foto: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului