miercuri, 2 iunie 2010

64 de ani de la asasinarea Mareşalului Ion Antonescu. A fost executat de ocupantul comunist sovietic la 1 iunie 1946, cu o zi înainte de a fi împlinit 64 de ani

Mesaj afişat de suporterii naţionalei, cu ocazia partidei de fotbal disputată între România şi Rusia (31 mai 2008):


La 2 iunie 1946 ar fi împlinit 64 de ani.
Mareşalul Ion Antonescu a fost executat în ziua de 1 iunie 1946, alături de alţi colaboratori, de către autorităţile comuniste şi ocupantul sovietic.

Ostatic al sovieticilor, ţinut în arest timp de doi ani în URSS, a fost readus în ţară doar pentru a fi judecat “exemplar”.

Continuarea aici: Mareşalul Antonescu - un erou sacrificatFoto: Blogul Mareşalul Ion AntonescuProclamaţia către românii basarabeni
(7 iulie 1941, Mareşalul Ion Antonescu)

Basarabeni,
Cu vrerea Domnului, prin sângele Eroilor noştri am izgonit de pe pământul strămoşesc pe duşmanii Neamului, redându-vă libertatea şi credinţa, onoarea şi drepturile.
Am prăvălit stăpânirea întunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru.
Am spulberat cu vitejia ostaşilor, cotropirea sălbatică a celor ce v-au ţinut în robie şi au răspândit, pe pământul nostru, moartea şi focul.
Ne întoarcem răzbunători în glia moldovenească a lui Ştefan cel Mare reaşezând de a pururi temeliile Neamului românesc.


Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit.
Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul.
Aţi putut judeca singuri că viaţa fără libertate şi proprietate, fără dreptate şi familie, fără biserică şi lumină este mai cumplită decât moartea.
Eroii şi bravii ostaşi ai armatei noastre v-au eliberat!
Cinstiţi-le jertfa şi lupta prin fapta voastră!
Din încercarea şi jertfa noastră, să luăm învăţătură.
Un neam trăieşte şi se înalţă prin fapta de credinţă şi luptă, prin munca şi zbuciumul fiecăruia din fiii lui.
Din cenuşa robiei şi din rănile încercării, să ridicăm azi noi temeiuri de viaţă.


Trecutul s-a stins, să întemeiem viitorul.
Trebuie să ştergem toate urmele prădătorilor şi să distrugem toate uneltele lor.


Voi conduce eu însumi organizarea Basarabiei şi Bucovinei şi voi reface toate aşezările.
În popasul acestui an de prăbuşire, Ţara noastră, vechea voastră Patrie, s-a schimbat.
O domnie nouă şi curată, o nouă ordine întemeiată pe cinste şi muncă, pe dreptate şi adevăr, stă chezăşie a viitorului.
Vom duce lupta şi înnoirea mai departe, prăvălind în ţăndări tot ce a împiedicat Neamul nostru să se înalţe.
Românii vor fi cu adevărat stăpâni în Ţara lor, iar ţăranii vor simţi cu adevărat bucuria muncii şi rodul pământului lor.
Voi veghea până la moarte ca drepturile voastre să fie sfinţite, ca viaţa nouă ce întemeiem să şteargă toate amintirile păcatelor noastre din trecut.
Prindeţi-vă, dar, cu încredere în roiul de muncă pe care îl începem astăzi.


Basarabeni,
Prin disciplină, prin ordine, prin muncă, păşiţi în marşul învierii naţionale.
Sub scutul armatei dezrobitoare, porniţi la faptă nouă.
Am plătit scump blestemul greşelilor trecutului.


Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri.
Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria!
Trăiască România!

7 iulie 1941
Ion Antonescu

http://eleonora-lisnic.blogspot.com/search/label/Maresal%20Ion%20Antonescu

6 comentarii:

 1. Doamnă Eleonora Lisnic,
  Vă mulțumesc mult că ați adăugat un link al foto-blogul-ui meu (http://honoretpatria.wordpress.com/) la blogul dumneavoastră (http://stiribasarabia.blogspot.com/)
  Sunteți o româncă adevărată, vă urez sănătate și toate cele bune!
  Cu mult respect, Mircea(un ardelean care vrea unirea Moldovei cu țara mamă)
  Doamne ajută!

  RăspundețiȘtergere
 2. Eleonora

  Deşi mă mişcă patriotismul de care dai dovadă şi simţămintele româneşti ce le manifeşti deschis, mărturisesc că mă simt inconfortabil la gândul că tu comemorezi execuţia lui Ion Antonescu.

  În opinia mea Ion Antonescu a fost un exponent al unui naţionalism care, deşi mai moderat decât al legionarilor, să zicem, nu a făcut bine poporului român.

  Au existat în România lui Ion Antonescu oameni care au avut de suferit pentru vina de a se naşte evrei, ţigani sau pentru convingeri religioase fără vreo legătură cu loialitatea faţă de Stat.

  În Israel există câte o piatră neagră pentru fiecare loc unde au pierit evrei în masă: Auschwitz, Bergen-Belsen, Maidanek, Treblinka.

  Există însă şi o piatră neagră pe care scrie TRANSNISTRIA. Este o ruşine despre care nu ni se spunea şi pe care o vom purta probabil până la sfârşitul veacurilor.

  Dacă nu existau politicile din timpul regimului Antonescu poate acea piatră nu exista. Poate am fi fost ca ungurii care şi-au făcut pachet toţi evreii (inclusiv pe cei din Ardealul de Nord) şi i-au trimis la Auschwitz - dar nu au organizat colonii ale morţii pe teritoriul controlat de ei.

  Nu doresc să comentez mai mult, dar m-am gândit că e bine să ştii că nu împărtăşesc aceleaşi sentimente în ceea ce-l priveşte pe Mareşal.

  Crimele mari ale comuniştilor (sovietici sau ce alt soi or fi) nu scuză crimele mai mici ale oponenţilor lor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Marius, voi şti că "nu împărtăşeşti aceleaşi sentimente". :)
  Locuind în sânul României, sub umbrela NATO şi UE, tu trăieşi într-o lume care diferă de a mea. În "lumea ta" contează mai puţin că Ion Antonescu a pornit Cruciada Împotriva Comunismului, că a intrat în război pentru a recupera Basarabia ocupată de sovietici în 1939.

  Da, mă bucur că pot să scriu despre ziua de naştere şi ziua în care a urcat la Ceruri Mareşalul Ion Antonescu - un mare patriot, un bărbat de seamă, singurul mareşal din istoria românilor, faptele căruia trebuie judecate în acel context istoric, nu prin prisma propagandei bolşevice, bine orchestrată şi temeinic sprijinită de zeci de ani.

  Dacă vom tăcea toţi şi vor vorbi doar "prudenţii" care cred ca tine, nimeni nu va mai ţine minte ce s-a întâmplat în anii 40 şi pentru ce.

  Istoricii operează cu date diferite. Părerile persoanelor publice de la Bucureşti despre Mareşal sunt împărţite şi foarte nuanţate. (O serie de opinii aici: http://www.historia.ro/search/node/A%20fost%20Ion%20Antonescu%20un%20erou%3F)

  Am şi eu dreptul la opinie şi simpatie.

  Lui Putin şi Medvedev nu le este ruşine să ţină cadavrul criminalului şi bolnavului Lenin în inima Moscovei, nici să laude politica şi caracterul lui Stalin şi iată că Europa şi SUA le strânge mâna şi se poartă frumos cu ei. Oare de ce? Lenin şi Stalin au făcut mai mulţi morţi (inclusiv evrei şi ţigani) decât naziştii şi genocidul lor a duurat o perioadă mult mai îndelugată.

  Eu mă simt onorată că-l comemorez pe Mareşal. Mi-aş fi dorit să fie ajutat să-şi piardă urma în lume, nu să fie dat pe mâna sovieticilor şi să fie împuşcat aşa... Gânduri...

  Nu uita că în topul "Mari Români", făcut de TVR în 2006, Ion Antonescu a fost pe locul 6. În primele săptămâni era pe locul 3.
  În pofida puternicei propagande anti-Antonescu. http://www.mariromani.ro/primapagina.php

  RăspundețiȘtergere
 4. Domnule Mircea, mi-a plăcut blogul Dvs. şi m-am gândit că mi-ar prinde bine să aflu mai multe despre militarii-eroi români. Vă voi vizita cu mult drag.
  Şi-mi place mult genericul pe care l-aţi ales:
  SPUNETI GENERATIILOR VIITOARE
  CA NOI AM FACUT SUPREMA JERTFA
  PENTRU INTREGIREA NEAMULUI

  Dacă Dumnezeu vrea să ne ajute să ne împlinim visul, nimic nu ne va sta în cale şi nimeni nu ne va opri. Cred şi sper.
  Mulţumesc pentru mesaj, sănătate multă, succes, împliniri! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Rectificare la comentariul meu pentru Marius:
  Basarabia ocupată de sovietici în 1940. Mă gândeam la Pactul Stalin-Hitler din 1939.

  Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa au fost anexate la URSS în 1940, în baza Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de URSS şi Germania nazistă la 23 august 1939, la Moscova.
  Ocupaţia sovietică a fost întreruptă pentru scurtă vreme în 1941, după ce România a declanşat operaţiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operaţiunii Barbarossa, dar teritoriile au fost în cele din urmă recuperate de sovietici în 1944.

  RăspundețiȘtergere
 6. @Marius Filip

  Daca acuma ar fi fost tara plina de evrei si ar fi dirijat evreii atunci l-ai fi ridicat in slavi pe Antonescu. Istoria e istorie si sa te bucuri ca ai avunt un conducator atat de patriot si care in contrast cu conducatorii de azi nu ii pupa in cur pe toti care la erata partea dosala.

  Oricum din cum scrii tu ca din cauza lui Antonescu ne urasc evreii ...chiar nu ma misca. Daca te gandesti bine atunci din cauza lui Stefan cel mare ne urasc si turcii.

  p.s. Sa ii multumesti lui Antonescu ca acuma esti cetatean roman si locuiesti intr-o tara care se numaste Romania.


  cu stima
  Attila

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului