marți, 8 iunie 2010

Cutremur cu magnitudinea de 4.8 grade pe scara Richter în Vrancea, la orele 18.16, resimţit la Chişinău (marţi, 8 iunie 2010)

Vedeţi la acest link unde au avut loc cutremure de pământ în ultimele 48 de ore.

Zguduiturile pe care le-am simţit la Chişinău au durat 3-4 secunde.
(Eram la etajul 3 al unui bloc rezistent, din piatră, cu 4 etaje. Cu mai mulţi ani în urmă, m-a surprins un cutremur la etajul 4 al unei clădiri cu 9 etaje construită din plăci de beton - acel cutremur a avut, la Chişinău, magnitudinea de 4 grade, dar zdruncinăturile au fost destul de înspăimântătoare :))

În Republica Moldova, cutremurul a fost resimţit cel mai puternic în zona de sud, a declarat Ilie Ilieş, directorul Centrului de Seismologie Experimentală din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, citat de Info-Prim Neo.
(Această sursă scrie că, în R. Moldova, cutremurul a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter.) 
Zona Vrancea este singura sursă de cutremure care afectează Republica Moldova şi este cel mai important focar din Europa care poate provoca cutremure puternice, notează agenţia de presă.

Seismul a avut loc la o adâncime de 120 de kilometri şi a fost resimţit şi în Bucureşti, potrivit presei române. 

Directorul Institutului de Fizica Pământului de la Bucureşti, Gheorghe Mărmureanu, susţine că seismul va fi urmat de replici, dar de mică intensitate.

“Nu e niciun fel de problemă. Cred că în zona Buzăului, Bucureşti s-a simţit cel mai mult. În Bucureşti s-a simţit cu intensitate 3 pe scara Mercali. E absolut normal. Cutremurul cel mare e departe de tot.”, a mai declarat Mărmureanu pentru “Antena 3”, potrivit Realitatea TV şi Mediafax.

Să recapitulăm: sfaturi în caz de cutremur

Despre cutremure pe blog: http://eleonora-lisnic.blogspot.com/search/label/cutremur

Să ne amintim despre “cutremurul Geoană – Băsescu”

Un cutremur de 3,9 grade pe scara Richter a avut loc la 6 decembrie 2009 (duminică), la ora 20.15, în zona Vrancea, seismul nefiind resimţit atunci la Bucureşti, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul de pământ s-a produs la o adâncime de 16 kilometri, a fost resimţit la Râmnicu Sarat, Sihlea şi Fundeni.

În acea seară, majoritatea mediilor de informare au ratat ştirea despre seism ori au dufuzat-o abia după 23.00 – oamenii erau preocupaţi de rezultatele alegerilor prezidenţiale.
La acea oră, candidatul PSD la preşedinţia României, Mircea Geoană, credea că a câştigat alegerile şi se grăbise să deschidă şampania.
Câteva ore mai târziu, numărătoarea paralelă a voturilor, iar ulterior şi cea oficială, l-au dat câştigător pe Traian Băsescu.
Acum, pe forumurile de pe Realitatea.net şi alte site-uri, simpatizanţii PSD interpretează că seismul din 8 iunie 2010 ar fi semn rău pentru Băsescu. :) Data trecută, nu a fost pentru el :)

4 comentarii:

 1. Eram in armata(intre Buzau si Rm.-Sarat), insoteam un convoi militar pe calea ferata(asiguram paza), coborasem din vagonul corp garda pentru a verifica santinele din post, era o liniste mormantala si dintr-o data mi-am pierdut echilibrul, am crezut ca va crapa pamantul, vuiet, tipete, lumina puternica si vagoanele ce sareau pe calea ferata si multe emotii ce greu pot fi redate.
  Doamne fereste-ne...!
  As vrea sa remarc constinciozitatea si documentarea ampla pe care o faceti la fiecare postare, precum un jurnalist veritabil.
  Va doresc o noapte linistita!

  RăspundețiȘtergere
 2. Groaznic. În 1977? Mulţumesc, Paul, pentru amabilitate, pentru faptul că laşi o vorbă frumoasă pe blog :)

  Un cutremur de 4,3 pe Richter se poate produce în perioada următoare

  Seismologii avertizează că este posibil ca în perioada următoare să mai avem un cutremur.
  "Din calculele noastre, se poate produce un cutremur de 4,3 pe Richter în perioada următoare. Acest cutremur nu este periculos. El anunţă că activitatea seismică începe să intre în normal în zona Vrancea", a declarat Toader Vitorin, de la Centrul de Seismologie Bucureşti.
  "Acest cutremur era aşteptat de mai mult timp. Conform analizelor noastre ar fi trebuit să fie un pic mai devreme, ar fi trebuit sa fie acum trei zile. Am anunţat ieri şi azi dimineaţă că este posibil un cutremur de 4,8 în Vrancea", a mai spus Vitorin.

  http://www.realitatea.net/centrul-de-seismologie--am-anuntat-ieri-si-azi-ca-este-posibil-un-seism-de-4-8-in-vrancea_717552.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi este drag aici la tine, in primul rand pentru ca imi esti frate roman despartit de frontiere, in al doilea rand pentru dezbateriile interesante- documentate corect si in al treilea rand pentru ceea ce simti cand intri in casa unui om cu suflet bun...
  Cred ca am spus aproape totul sora mea de acelasi neam si limba!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului