luni, 30 august 2010

Adrian Păunescu la Chişinău – „Ordinul Republicii” şi „membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”

Foto: Vladimir Colos
Adrian Păunescu s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care i-a înmânat "Ordinul Republicii". Cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova i-a fost conferită scriitorului “în semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă adusă la dezvoltarea literaturii române, la promovarea valorilor naţionale şi a adevărului istoric şi la consolidarea conştiinţei şi solidarităţii naţionale”.

Tot astăzi, 30 august 2010, în ajunul Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”, Adrian Păunescu a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Conform Hotărârii Adunării generale a membrilor AŞM din 12 august 2010, poetul, publicistul şi omul politic Adrian Păunescu a fost ales membru de onoare al AŞM.

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în satul Copăceni, județul Bălți, Basarabia, astăzi Republica Moldova.


Află detalii pe Blogul “Ştiri din Republica Moldova”

Despre primul meu contact cu versurile lui Adrian Păunescu:
aveam aproape 13 ani şi am ascultat „Imposibila nuntă” de pe un disc de vinil, adus din România. Şoc şi revelaţie. Nu ştiam că în limba noastră poţi scrie versuri de o asemenea profunzime şi sensibilitate. Nu aveam cum să ştiu din cărţile pe care le citisem şi din manualele de literatură „moldovenească” din care studiam în şcoală. În RSSM, puteai auzi frecvent părerea că „versurile bune pot fi scrise în rusă, nu în moldovenească”. În acel moment, versurile lui Păunescu mi-au demonstrat că limba română oferă posibilităţi mult mai mari decât poate cuprinde :) talentul poeţilor din manualele mele. Am simţit o bucurie enormă. Mai târziu, peste un an, am citit versuri de Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş...Citeşte şi 31 august 1989 – o zi în care normalitatea a devenit legală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului