duminică, 19 septembrie 2010

Directorul SPPS, Igor Bodorin, şi-a primit epoleţii de general-maior

În cadrul unei vizite de lucru la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), la 17 septembrie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a înmânat epoleţii de general-maior directorului Igor Bodorin, avansat în grad prin decret prezidenţial.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a discutat cu angajaţii serviciului, s-a familiarizat cu programul de pregătire profesională şi de activitate al instituţiei, cu echipamentul din dotare.

Şeful statului a menţionat “abnegaţia şi devotamentul” manifestate de ofiţerii SPPS cu prilejul desfăşurării unor evenimente de amploare la Chişinău, cum ar fi reuniunile de rang înalt.


“Doresc să vă spun că, pe ansamblu, volumul de activităţi pe care trebuie să-l îndepliniţi în baza normelor legale nu trebuie să le provoace incomodităţi cetăţenilor. Este un principiu major, mai ales că oamenii doresc transparenţă în activitatea instituţiilor statului”, a accentuat Mihai Ghimpu, citat de serviciul său de presă.

“Să atrageţi o atenţie sporită disciplinei de serviciu, să intensificaţi activităţile în domeniul lucrului cu personalul, să puneţi accentul pe diminuarea fluctuaţiilor de cadre şi să menţineţi nucleul profesionist, să perfecţionaţi selectarea candidaţilor”, le-a cerut Mihai Ghimpu ofiţerilor din conducerea SPPS.

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat al Republicii Moldova, creat la 27 ianuarie 1992, este o autoritate specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor, subordonată şefului statului.

La 9 septembrie, în ziua în care SIS marca 19 ani de la fondare, Mihai Ghimpu i-a conferit lui Igor Bodorin gradul special de general-maior. Printr-un alt decret prezidenţial semnat în aceeaşi zi, un grup de agenţi SPPS, inclusiv din paza premierului Filat, au fost decoraţi cu Ordinul „Credinţă Patriei” şi medalia “Meritul Militar”.

La 10 aprilie 2009, Igor Bodorin, colonel pe atunci, declara pentru “Moldova 1” că, la 7 aprilie 2009, doi tineri au fost lăsaţi de agenţii din paza clădirii Parlamentului să urce pe acoperiş şi să arboreze drapelul UE. Bodorin susţinea că acesta a fost „un compromis”, pentru a se evita deschiderea focului.

Ulterior, în presă a apărut o probă video în care ex-ministrul de Interne, ex-ambasadorul în Rusia, generalul Vladimir Ţurcan, deputat comunist la acea vreme, îi instructa pe cei doi tineri cum să arboreze drapelul pe acoperişul Parlamentului, ca „să-l vadă” protestatarii. Ţurcan a declarat ulterior că înţelegerea nu a vizat şi arborarea Tricolorului României şi că nu ştie cine a executat-o pe aceasta.

Arborarea drapelelor României şi UE pe clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului a fost catalogată de guvernarea comunistă drept „dovadă a unei lovituri de stat organizată de către opoziţie, cu sprijinul României”.

(Pentru Arena)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului