miercuri, 22 septembrie 2010

Germania, rugată să ne ajute la elaborarea Strategiei de gestionare integrată a frontierei de stat

Foto: www.border.gov.md
Republica Moldova a solicitat suportul Germaniei la elaborarea şi implementarea Strategiei naţionale de gestionare integrată a frontierei de stat, precum şi la demilitarizarea şi profesionalizarea treptată a Serviciului Grăniceri.

Directorul general al Serviciului Grăniceri, Alexei Roibu, a avut, marți, 21 septembrie, o întrevedere cu Eckehart Wache, şeful Departamentului Relaţii Internaţionale şi Cooperare Europeană a Poliţiei Federale din Germania, şi Andre Wischmeyer, noul ofiţer de legătură al Poliţiei Federale din Germania, cu sediul la Bucureşti.


Discuţia s-a axat pe un spectru larg de subiecte ce ţin de activitatea Serviciului Grăniceri şi „perspectivele de propulsare şi aprofundare a relaţiilor” dintre cele două instituţii, notează Biroul de presă al Serviciului Grăniceri.

În cadrul colaborării cu partea germană, reprezentanţii Serviciului Grăniceri vor beneficia de mai multe seminare în domeniul depistării falsului în documente, evaluării şi analizei migraţiei ilegale. Cursurile vor permite pregătirea a 30 de formatori, care, ulterior, vor transmite cunoştinţele acumulate tuturor angajaţilor implicaţi în activitatea la frontieră.

În perioada 18-23 octombrie, reprezentanţi ai Serviciului Grăniceri vor efectua o vizită la unitatea de aviaţie a Poliţiei Federale Germane. În context, Roibu a evidenţiat unele priorităţi indispensabile pentru realizarea reformei instituţionale şi care necesită suport din partea partenerilor germani. În primul rând, el a menţionat elaborarea şi implementarea Strategiei naţionale de gestionare integrată a frontierei de stat, demilitarizarea şi profesionalizarea treptată a Serviciului Grăniceri.

Părţile s-au arătat ferm convinse că agenda pentru anul 2011 convenită de Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova şi Poliţia Federală a Germaniei va fi una plină de evenimente. Între altele, reprezentanţii Serviciului Grăniceri vor avea posibilitatea să facă studii în Germania, în cadrul Programului de instruire al Poliţiei Federale.
Durata studiilor va fi de 3 ani pentru ofiţeri şi de 2 ani pentru ofiţerii superiori.

(Pentru Arena)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului