joi, 16 septembrie 2010

Jerzy Buzek: “Guvernul duce Republica Moldova pe o cale corectă”

Foto: www.gov.md
Aflat la Bruxelles, premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, a semnat cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Philippe Maystadt, contractul pentru un credit de 10 milioane de euro, destinat modernizării sistemului sanitar şi asigurării cu apă potabilă şi, de asemenea, a participat la summit-ul şefilor de stat şi de guvern al Partidului Popular European (PPE).

În capitala Belgiei, premierul Filat, potrivit Serviciului de presă al Guvernului, a spus că, “deşi a zburat 16 ore din China până la Bruxelles, atmosfera călduroasă în care a fost întâmpinat l-a făcut să uite de acest lucru”.

La întrevederea avută miercuri, 15 septembrie, prim-ministrul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului European au discutat despre reformele demarate de Guvernul moldovean, rezultatul acestora şi paşii ce urmează a fi întreprinşi în continuare.


După întrevedere, oficialii au făcut declaraţii pentru jurnaliştii prezenţi, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului de la Chişinău.

Jerzy Buzek a spus că este bucuros să-l revadă pe premierul Vlad Filat, în cadrul unei “a treia întâlniri”. Referindu-se la integrarea europeană a Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului European a spus că visul cetăţenilor moldoveni “poate fi realizat pas cu pas, prin acţiuni concrete”.

În opinia sa, Guvernul de la Chişinău, prin acţiunile sale, “îndreaptă Republica Moldova pe o cale corectă, iar reformele implementate, deşi pe alocuri riscante, sunt necesare”.

„Republica Moldova îmi aminteşte de ţara mea - Polonia, unde, în perioada de pre-aderare, au fost implementate mai multe reforme dure care la acel moment nu au fost înţelese de popor. Peste doi-trei ani însă, acestea au dat un rezultat fantastic şi eu personal, care iniţial eram nepopular, am câştigat alegerile europene cu cel mai bun rezultat”, a povestit Jerzy Buzek, ex-premier al Poloniei.

Referitor la reforma în domeniului justiţiei şi afacerilor interne, Jerzy Buzek a menţionat că “aceasta este dificilă, dar tipică pentru toate statele care aspiră la valorile europene”.

Preşedintele Parlamentului European a mai spus că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi că o va sprijini în continuare.

Serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău mai informează că Jerzy Buzek “a felicitat R. Moldova pentru depăşirea recesiunii economice”, adăugând că aceasta “traversează o perioadă mai dificilă, dar Guvernul o poate depăşi”.

La rândul său, premierul Filat a spus că “Guvernul are trasate obiective foarte clare în acest sens, cum ar fi: semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni şi semnarea Acordului de comerţ liber şi aprofundat”.

Joi, 16 septembrie, premierul Filat a semnat cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Philippe Maystadt, contractul de alocare a unui credit de 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului sanitar şi de asigurare cu apă potabilă din Republica Moldova.

Proiectul este cofinanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Comisia Europeană, în cadrul Neighbourhood Investment Facility şi este cel de-al treilea credit acordat Republicii Moldova de către BEI. Anterior, BEI a alocat 30 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova şi 20 milioane de euro pentru îmbunătăţirea capacităţilor Aeroportului Internaţional Chişinău.

În cadrul întrevederii, Philippe Maystadt a menţionat că a primit scrisoarea premierului Filat în care este solicitată o finanţare suplimentară de 75 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova. Chestiunea va fi discutată în luna noiembrie, în cadrul Bordului BEI.

Serviciul de presă al Guvernului mai notează că Vlad Filat şi Philippe Maystada au discutat despre disponibilitatea BEI şi BERD de a-i acorda Republicii Moldova un suport în valoare de 50 milioane de euro pentru sectorul viti-vinicol. Acest proiect a fost deja aprobat, dar decizia finală va fi luată în noiembrie.Noi încurajări de la Bruxelles în problema liberalizării regimului de vize

Imediat după vizita în China, premierul Vlad Filat s-a deplasat la Bruxelles, unde, la 15 septembrie, însoţit de vicepremierul, ministrul de Externe, Iurie Leancă, a discutat, în cadrul unor întrevederi separate, cu trei comisari europeni - Cecilia Malmstrom, comisar pentru Afaceri Interne, Dacian Cioloş, comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală, şi Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar pentru transport.


„În această perioadă scurtă, ţara Dumneavoastră a înregistrat rezultate foarte bune, graţie agendei de reforme ambiţioase pe care o implementaţi”, a apreciat Cecilia Malstrom. Comisarul european pentru Afaceri Interne a menţionat că cele două misiuni care au fost în Republica Moldova vor elabora un raport de evaluare a paşilor întreprinşi de Guvernul de la Chişinău în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Comisarul a precizat că raportul va fi prezentat în luna octombrie şi că în baza lui se va trece la faza operaţională, urmând a fi elaborat şi aprobat un plan de acţiuni, care, odată implementat de Republica Moldova, le va permite cetăţenilor moldoveni să circule fără vize în Uniunea Europeană.

Comisarul Cecilia Malstrom a apreciat reformele demarate de Guvernul de la Chişinău în domeniile justiţiei şi afacerilor interne.

Premierul Filat a trecut în revistă paşii întreprinşi de R. Moldova în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Printre acestea, el a menţionat: aprobarea Legii străinului, racordată la standardele UE, iniţierea elaborării conceptului Managementului Integrat al Frontierei; decizia de eliberare exclusivă a paşapoartelor biometrice, începînd cu 1 ianuarie 2011; ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale; adoptarea de către Guvern a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului; elaborarea Foii de parcurs privind reforma poliţiei cu asistenţa Consilierilor UE de rang înalt; intensificarea consultărilor bilaterale în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu statele membre ale UE.

Prim-ministrul moldovean a mulţumit pentru ajutorul constant acordat de Comisia Europeană, menţionând că ultima decizie, privind acordarea grantului în valoare de 90 milioane de euro, va ajuta şi mai mult R. Moldova să avanseze pe calea dezvoltării.

În cadrul întâlnirii cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură, premierul Filat a vorbit despre vizita întreprinsă în China şi perspectivele ce se deschid în faţa vinificatorilor din Republica Moldova pe respectiva piaţă. De asemenea, prim-ministrul moldovean a menţionat interesul companiilor chineze pentru lansarea unor proiecte investiţionale în Republica Moldova.

Premierul s-a referit şi la proiectele ce vor fi lansate cu suportul BERD şi BEI, destinate sectorului viti-vinicol. Majorarea cotei de vinuri pe piaţa Uniunii Europene va impulsiona dezvoltarea sectorului viti-vinicol din Republica Moldova, a subliniat, în context, Vlad Filat. Premierul i-a mulţumit şi lui Dacian Cioloş „pentru sprijin constant şi deschidere”. Comisarul, la rândul său, a spus că Republica Moldova „înregistrează progrese graţie agendei de reforme ambiţioase pe care o implementează”.

În scurt timp, Republica Moldova va fi vizitată de o Misiune de evaluare a impactului socio-economic ca urmare a preconizatei dublări a cotei de vinuri moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene. Această analiză, potrivit lui Cioloş, ar putea fi luată ca bază pentru ca R. Moldova să beneficieze pe viitor şi de alte concesii la capitolul produse agroalimentare destinate exportului pe piaţa comunitară.

Interlocutorii au vorbit şi despre asigurarea calităţii produselor agroalimentare prin instituirea unor laboratoare de testare a calităţii. „Ne-am asumat un angajament în acest sens şi-l vom respecta”, a dat asigurări premierul Vlad Filat.

În cadrul întrevederii cu Siim Kallas, comisar pentru transport, au fost abordate aspecte ce ţin de aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Aeronautic Comun European, conectarea Republicii Moldova la Tratatul Comunităţii Transporturilor, colaborarea în cadrul organismelor regionale.

Premierul a spus că R. Moldova este interesată de aderarea la Spaţiul Aeronautic Comun European şi că Guvernul este în aşteptarea vizitei de documentare a experţilor Comisiei Europene.

„Sperăm că în urma prezentării concluziilor acestei misiuni de evaluare, CE va adopta mandatul necesar pentru iniţierea negocierilor. Autorităţile moldovene sunt disponibile pentru lansarea acestor negocieri”, a menţionat prim-ministrul.

Siim Kallas a apreciat acţiunile întreprinse de Guvern în vederea apropierii de UE şi de standardele în vigoare în spaţiul comunitar, precizând că direcţia de dezvoltare aleasă este una corectă, mai informează Serviciul de presă al Guvernului.

(Pentru Arena)

2 comentarii:

  1. Eleonora,a notícia é boa ,mas penso que dez milhões de euros é pouco dinheiro para uma obra tão grande e importante .Este valor teria de ser multiplicado por dez para resolver alguma coisa .
    Claro que pagar o empréstimo tão grande seria mais dificl também .
    Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului