sâmbătă, 25 septembrie 2010

Ministrul Victor Catan, mulţumit de vizita în Germania şi Olanda

Foto: www.mai.md
Vizita ministrului moldovean al Afacerilor Interne, Victor Catan, în Germania şi Olanda, în intervalul 19-23 septembrie, este prezentată drept una “de succes” de către Serviciul de presă al MAI. În ambele ţări, ministrului Catan i-a fost promis sprijin atât în reformarea subdiviziunilor MAI, cât şi în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, notează Arena.

În vizita sa la Berlin, Munchen şi Haga (unde-şi are sediul guvernul olandez, capitală fiind oraşul Amsterdam), ministrul de Interne a fost însoţit de Natalia Gherman, ministru adjunct al Afacerilor Externe.


La Berlin, ministrul Victor Catan a semnat cu omologul său german, Thomas de Maiziere, un protocol adiţional bilateral la Acordul dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor aflate ilegal pe teritoriul UE. Respectivul protocol moldo-german ar urma să contribuie la avansarea dialogului moldo-comunitar în problema liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

“Ministrul Federal de Interne a subliniat în mod special faptul că Guvernul german urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al MAI. Ministrul Thomas de Maiziere a vorbit despre disponibilitatea Germaniei de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în procesul de reformare, consolidare şi democratizare a structurilor poliţieneşti.

Victor Catan a făcut o escală în capitala landului Bavaria - Munchen, unde a conferit cu omologul bavarez, Joachim Herrmann. Ei au convenit asupra lansării unei cooperări directe a MAI-ului moldovean cu structura similară a landului german Bavaria. Cele două instituţii vor colabora, în primul rând, la combaterea criminalităţii organizate, celei transfrontaliere şi a traficului ilicit de persoane.

La Munchen şi Berlin, la centrele operaţionale, ministrul moldovean al Afacerilor Interne a luat cunoştinţă de modalităţile de operare ale structurilor poliţieneşti federale şi locale germane.

În Olanda, la 22 septembrie, reprezentanţi ai autorităţilor ţării-gazdă l-au asigurat pe ministrul Catan că Regatul Ţărilor de Jos sprijină aspiraţiilor de integrare europeană ale Republicii Moldova. Potrivit Serviciului de presă al MAI, interlocutorii olandezi ai ministrului Catan au încurajat Guvernul Republicii Moldova să continue reformele de modernizare a statului, exprimându-şi disponibilitatea de a coopera în domeniile Justiţiei şi Afacerilor Interne, precum şi în cel consular.

Interlocutorii din Olanda ai ministrului Victor Catan au fost Henk-Jan Ormel, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Inferioare a Parlamentului, E. Hirsch Ballinn, ministru al Justiţiei şi Afacerilor Interne, Ed Kronenburg, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, alţi oficiali.

La Haga, ministrul moldovean de Interne a mai avut întâlniri la Cartierul General Europol, unde a discutat posibilitatea semnării unui acord de colaborare cu această instituţie.

(Pentru Arena)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului