duminică, 19 septembrie 2010

Ordinul “Credinţă Patriei” pentru bravii genişti moldoveni

Foto: www.army.md
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a înmânat Ordinul "Credinţă Patriei", clasa I, Batalionului Independent de geniu “Codru”. Distincţia a fost acordată “în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru înalta competenţă profesională şi curajul manifestat de efectiv în timpul executării misiunilor naţionale şi internaţionale de menţinere a păcii, pentru contribuţia adusă la promovarea unei imagini favorabile a Forţelor Armate şi a Republicii Moldova în lume”.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Mihai Ghimpu, a înmânat distincţia de stat în cadrul unui ceremonial desfăşurat sâmbătă, 18 septembrie, în Batalionul “Codru”, dislocat în Negreşti, raionul Străşeni.

“Este pentru prima dată când unei unităţi militare a Armatei Naţionale i se conferă distincţie de stat, fiindu-i astfel recunoscute meritele”, a subliniat Mihai Ghimpu în mesajul său către efectivul unităţii.


Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a menţionat că Batalionul de geniu a trecut prin mai multe reforme, “dar valoarea supremă a rămas întotdeauna omul”.

„Dincolo de tradiţia extraordinară, de mândria şi măiestria geniştilor militari, cel mai preţuit bun al batalionului este resursa umană. Din punct de vedere al pregătirii profesionale, Batalionul „Codru” dispune de foarte mulţi militari care au acumulat o experienţă vastă atât în plan intern, cât şi la nivel internaţional, demonstrând că sunt capabili să îndeplinească misiunile de la egal la egal cu colegii lor din armatele occidentale”, a accentuat Vitalie Marinuţa.

Batalionul de geniu “Codru” este o unitate militară de asigurare de luptă formată la 16 octombrie 1992. Una dintre misiunile de bază ale batalionului este cercetarea, depistarea, identificarea, neutralizarea, transportarea şi nimicirea obiectelor explozive depistate pe teritoriul R. Moldova.

Efectivul batalionului a executat până în prezent aproximativ 900 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 15.733 de obiecte explozive. Efectivul batalionului a fost implicat inclusiv în nimicirea muniţiilor învechite din stocurile Armatei Naţionale. În cadrul proiectelor de nimicire a minelor antipersonal şi muniţiilor cu fragmentare, conform tratatelor internaţionale, detaşamentele de distrugeri au nimicit 135.222 de muniţii învechite.

Totodată, douăzeci de militari din componenţa batalionului au participat la operaţiunea internaţională post-conflict cu caracter umanitar din Irak, unde au nimicit 395.054 de obiecte explozive, relevă Serviciul de presă al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a familiarizat cu condiţiile de trai şi activitate ale efectivului, precum şi cu armamentul şi tehnica militară din dotarea unităţii. Şefului statului i-au fost prezentate şi echipamentele speciale utilizate de genişti în timpul operaţiunilor de dezamorsare a obiectelor explozive, informează Serviciul de presă al Preşedintelui.

Ordinul “Credinţă Patriei” este confecţionat din tombac şi reprezintă o stea convexă cu opt colţuri, formată din fascicule de raze divergente. Între raze sunt aplicate două spade încrucişate cu vârful în jos şi patru raze scurte. În centru, ordinul este prevăzut cu un cerc emailat roşu, încadrat într-o bordură. În centrul cercului este amplasat un scut albastru cu contur aurit. Pe scut este aplicată imaginea aurită a Stemei de Stat a Republicii Moldova. În partea superioară, emailată alb, a bordurii este scris cu litere aurite, în relief, “Credinţă Patriei”. În partea inferioară a bordurii, marginal, este amplasată o cunună din două ramuri de stejar argintate.

(Pentru Arena)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului