miercuri, 15 septembrie 2010

PSDM susţine că discută la Bruxelles foaia de parcurs pe calea integrării R. Moldova în UE

(Inedit şi amuzant: un lider de partid extraparlamentar discută "foaia de parcurs")
Foto: PSDM

„Minciuna Alianţei pentru Integrarea Europeană în raport cu Uniunea Europeană” - este titlul unei declaraţii remise astăzi presei de Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM), formaţiune extraparlamentară condusă de omul de afaceri Victor Şelin.

În declaraţie, PSDM „constată cu îngrijorare că partidele membre ale Alianţei pentru Integrarea Europeană transmit cetăţenilor Republicii Moldova interpretarea proprie a discuţiilor şi negocierilor avute cu structurile internaţionale”.

PSDM nu este de acord cu afirmaţiile reprezentanţilor AIE referitoare la perspectivele clare de integrare europeană şi progresele înregistrate pe calea acestui dialog. În special, PSDM combate nişte afirmaţii ale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi premierului Vlad Filat.


Partidul condus de Victor Şelin îşi argumentează poziţia în felul următor: „Republica Moldova nu poate fi tratată ca ţară membră în viitor a Uniunii Europene din simplul motiv că lista ţărilor vecine Uniunii Europene incluse în Programul de Bună vecinătate a Uniunii Europene din 2004 a fost ratificată adăugător în anul 2009. Documentul prevede că Republica Moldova este inclusă doar în cadrul acestui Program şi nu se regăseşte pe lista ţărilor candidate la calitatea de membru al Uniunii Europene”.

În opinia PSDM, „discuţia despre semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană ar putea începe doar după 2013”.
În declaraţia formaţiunii se spune că „acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Yves Leterme, în cadrul întâlnirii cu Victor Şelin, preşedintele Partidului Social Democrat, care se află într-o vizită de lucru în capitala UE, Bruxelles”.

La declaraţia remisă presei, PSDM a ataşat o poză cu Yves Leterme, premierul Belgiei, şi Victor Şelin. Belgia asigură acum preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene (1 iulie - 31 decembrie 2010).

Potrivit PSDM, „Yves Leterme a rămas nedumerit de faptul că Guvernul Republicii Moldova, precum şi partidele membre ale Alianţei pentru Integrarea Europeană dezinformează cetăţenii Republicii Moldova precum că Uniunea Europeană este gată să-şi revadă poziţia pe chestiunea de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană”.

Victor Şelin a discutat cu Yves Leterme, potrivit declaraţiei PSDM, „foaia de parcurs a Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană”.

Notăm că în Declaraţia şi recomandările finale ale celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, care şi-a ţinut lucrările la Chişinău, la 16 şi 17 februarie 2010, se arată: “Scopul final al CCP UE - RM este de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, în conformitate cu art. 49 al Tratatului de la Lisabona, prin intermediul continuării dialogului şi voinţei politice de a depăşi provocările şi de a îndeplini criteriile pentru integrarea europeană”.

(Pentru Arena)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului