sâmbătă, 25 septembrie 2010

Şeful Statului Major General al Armatei Române a fost în vizită la Chişinău

Galerie de poze - link către www.army.md

În zilele de 23 şi 24 septembrie, o delegaţie militară română, condusă de amiralul Gheorghe Marin, s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău, la invitaţia şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, general de brigadă Iurie Dominic. Delegaţia militară din România a vizitat, între altele, cimitirul ostaşilor români din localitatea Ţiganca.

Vineri, 24 septembrie, la sediul Ministerului Apărării, delegaţia română, condusă de amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General al Armatei Române, a fost primită de ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, şi comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Iurie Dominic, relatează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.


Generalul de brigadă Iurie Dominic şi amiralul Gheorghe Marin au făcut un schimb de păreri despre cooperarea militară bilaterală, instruirea în comun a militarilor din cele două armate, pregătirea personalului în instituţiile de învăţământ militar.

Cei doi lideri militari au încercat să găsească posibilităţi de dezvoltare a cooperării bilaterale la nivelul tuturor categoriilor de forţe. Drept urmare, au fost identificate domenii practice ale cooperării bilaterale, precum exerciţiile întrunite, pregătirea corpului de sergenţi şi subofiţeri, instruirea evaluatorilor militari conform standardelor occidentale. Totodată, au fost discutate perspectivele cooperării în domeniul tehnico-militar şi identificarea unor posibilităţi de dezvoltare a cooperării în mentenanţa tehnicii.

Ulterior, amiralul Gheorghe Marin a avut o întrevedere cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa. “Vizita unui înalt oficial militar român reprezintă un moment de referinţă pentru Armata Naţională, care va consolida relaţiile militare bilaterale pe domeniile de interes reciproc”, a declarat ministrul moldovean, citat de Serviciul de presă al MAN.

"Suntem interesaţi de consolidarea relaţiilor militare bilaterale pe mai multe planuri. Vrem să intensificăm dialogul politico-militar la nivelul celor două armate, iar vizita Şefului Statului Major General al Armatei Române la Chişinău reflectă, din acest punct de vedere, importanţa acordată de cele două state dezvoltării cooperării bilaterale”, a accentuat, potrivit sursei, ministrul Apărării.

În context, Vitalie Marinuţa a evocat contribuţia României la asigurarea “asistenţei sociale a militarilor şi funcţionarilor” Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Aceştia au beneficiat, împreună cu familiile lor, de odihnă la staţiunea militară „Cap Aurora”, din Constanţa. De asemenea, ministrul Apărării a evidenţiat “sprijinul României la instruirea efectivului Armatei Naţionale în instituţiile de învăţământ militar românesc de nivel liceal, universitar şi postuniversitar”.

Amiralul Gheorghe Marin a apreciat că “relaţiile de prietenie dintre cele două state sunt rezultatul bunelor relaţii politice existente între R. Moldova şi România”. Şeful Statului Major General al Armatei Române a adăugat că parteneriatul dintre armate “va fi bazat întotdeauna pe principiile egalităţii şi respectului reciproc”.

Amiralul Gheorghe Marin deţine funcţia de şef al Statului Major General din 13 septembrie 2006. La 3 noiembrie 2006, Gheorghe Marin a fost avansat la gradul de amiral. Potrivit legii, Statul Major General al Armatei Române este o structură centrală, subordonată ministrului Apărării. Gheorghe Marin este primul amiral din istoria Armatei Române desemnat în postul de şef al Statului Major General, precizează Serviciul de presă al MAN.

(Pentru Arena)

Un comentariu:

  1. Domnul amiral Marin Gheorghe este unul din cei mai straluciti sefi ai statului major din istoria armatei nationale romane! Erudit, vizionar a contribuit la multe schimbari pozitive in armata romana.Sub conducerea inteleapta a domniei sale, Fortele Navale si apoi Armata Romana au cunoscut o stralucire pe care nu au avut-o niciodata! Sa ii dorim numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului