duminică, 24 octombrie 2010

Primarul Trandafir Iorga – un basarabean care a construit primul apeduct din Dobrogea, pe bani europeni

În noiembrie 1911, comuna Luncaviţa, fondată de români din Basarabia şi condusă de primarul Trandafir Iorga, născut la Giurgiuleşti, a devenit prima localitate din Dobrogea cu sistem public de aducţiune a apei potabile.

Apeductul construit atunci în Luncaviţa, din judeţul Tulcea, funcţionează şi astăzi. Până în al doilea război mondial, numai 78 dintre oraşele României, dintr-un total de 214, aveau sistem public de alimentare cu apă, aflăm de la jurnalistul Dan Gheorghe.

Văzând că nu găseşte bani în ţară pentru construirea unui sistem de alimentare cu apă potabilă, primarul Trandafir Iorga a cerut paşaport diplomatic de la conducatorul statului român, Carol I, şi s-a dus în Franţa şi Elveţia, să facă rost de bani, materiale şi specialişti. A reuşit.


Conductele pentru sistemul de aducţiune a apei potabile au fost aduse din Elveţia, iar proporţia finanţării proiectului a fost următoare: 70% de la francezi, nefiind cunoscută suma exactă, şi cofinanţare de 30% din partea locuitorilor Luncaviţei.

“S-ar putea spune că Trandafir Iorga, cel care a fost primar în Luncaviţa între 1890 şi 1912, a descoperit, încă din 1894, importanţa banilor europeni”, scrie Dan Gheorghe.

Articolul “Bani europeni pentru civilizarea unui sat românesc, în 1894”, semnat de Dan Gheorghe, îl găsiţi pe Arena (www.arena.md)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului