marți, 2 noiembrie 2010

America susţine Japonia în scandalul Kurilelor

În tentativa ei firească de reîntregire, Japonia este acum în situaţia în care se afla România între marile puteri din perioada interbelicăDupă vizita preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, pe Insula Kunashiri, Statele Unite au cerut Kremlinului să cedeze Kurilele şi să încheie tratatul de pace cu Tokio. Washingtonul a susţinut explicit Japonia, printr-o declaraţie oficială a lui Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, informează Arena.

Crowley a declarat că "America este la curent cu această dispută (dintre Rusia şi Japonia) şi noi realmente am susţinut poziţia Japoniei referitor la "teritoriile din nord". Şi tocmai de aceea, de multă vreme, noi invităm Japonia şi Rusia să încheie un tratat de pace, care să prevadă rezolvarea acestei probleme şi a altora".


Prin încheierea unui tratat de pace, în acest caz, se înţelege transferul celor patru Insule Kurile către Japonia. Una din justificările pentru asemenea pretenţie este faptul că "URSS a ocupat aceste teritorii după capitularea forţelor armate japoneze", şi, deci, Rusia nu are dreptul să le ocupe.

"Pravda" susţine că Statele Unite provoacă Japonia contra Rusiei pentru ca Tokio "să uite" de baza americană de la Okinawa, sperând că va izbucni un nou război pentru resurse naturale, război care să le asigure americanilor ieşirea din criză.

Şi o ironie a istoriei. După Primul Război Mondial, Japonia a refuzat să recunoască unirea Basarabiei cu România fiindcă Uniunea Sovietică a lui Lenin i-a ameninţat pe pescarii japonezi că nu le mai permite să pescuiască în regiune. Iar Tokio s-a conformat.
În tentativa ei firească de reîntregire, Japonia este acum în situaţia în care se afla România între marile puteri din perioada interbelică.

Viorel Patrichi
Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului