luni, 8 noiembrie 2010

Tratatul de frontieră dintre România şi R. Moldova a fost semnat, luni, 8 noiembrie, la BucureştiMinistrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi premierul moldovean, Vlad Filat, au semnat, luni, la Bucureşti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.

Republica Moldova priveşte cu mare responsabilitate perioada următoare, având în vedere faptul că România urmează să facă parte, în curând, din spaţiul Schengen, a afirmat premierul moldovean Vlad Filat, după semnarea Tratatului dintre cele două ţări privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.

Înaintea semnării Tratatului, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat, în discursul său din deschiderea Summit-ului Dunării, acest demers.

Agerpres

Barroso pune România în fața faptului împlinit: se semnează tratatul de frontieră cu Chișinăul

Aflat la reuniunea dedicată Strategiei Dunărene, Jose Manuel Durao Barroso, președintele Comisiei Europene, a anunțat că România și Republica Moldova semnează în aceeași zi de luni tratatul de frontieră. "Salutăm cu entuziasm semnarea tratatului dintre România și Republica Moldova. Știu că sunt inițiative similare în Balcani. Trebuie să profităm de acest moment", a spus Barroso, citat de corespondentul Arena la București.

Surprinzător este că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București nu a comunicat până acum nimic în legătură cu această chestiune. După anunțul făcut de Barroso, a venit și MAE cu confirmarea. Premierul basarabean, Vlad Filat ,a venit special în capitala României pentru a semna tratatul cu Teodor Baconschi, seful diplomației române. Este o variantă asimetrică fiindcă Iurie Leancă, ministrul de Externe de la Chișinău, a fost suspendat deoarece candidează pentru un nou mandat de parlamentar. Pe 13 octombrie, Baconschi anunța că avuseseră loc deja 11 runde de negocieri între cele două state românești.

Reamintim că prima indicație pentru semnarea tratatului a fost dată de Angela Merkel, cu prilejul vizitei de la București. "În ceea ce privește vecinătatea imediată, obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Republica Moldova și Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. De asemenea, știu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România și Republica Moldova, cred că aceasta este direcția în care trebuie să continuăm", a declarat cancelarul german după convorbirile cu premierul Emil Boc.

În 1999, Petre Roman, pe-atunci ministru de Externe al României, a semnat la Chișinău un tratat politic de bază chiar în ziua de Vinerea Mare. Documentul nu a fost însă ratificat.

Viorel Patrichi

Arena

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului