marți, 9 noiembrie 2010

Neclarități și nemulțumiri după semnarea Tratatului moldo-român de frontieră


Mai mulți politicieni și analiști de la Chișinău apreciază că semnarea Tratatului dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat în plină campanie electorală este o acțiune calculată să avantajeze Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune condusă de premierul Vlad Filat. 

În opinia comentatorilor, Filat și-ar fi dorit să-i lase pe comuniști fără temeiul de a mai acuza lipsa unui asemenea tratat moldo-român. „Regimul de intersectare a căruțelor din România - iată esența acestui acord”, a reacționat, însă, într-o declarație pentru presă, deputatul comunist Iurie Muntean. În opinia sa, tratatul ”doar stabileşte regimul de trecere a frontierei”, iar Filat ”trebuia să încheie tratatul de bază şi acordul de frontieră”. 


Analistul Igor Boțan a fost de părere că semnificaţia tratatului semnat la 8 noiembrie la București ”este una majoră”. ”De un astfel de document au nevoie ambele părţi – România trebuie să adere la acordul Schengen, iar Republica Moldova trebuie să pună capăt unor speculaţii interne privind atitudinea României faţă de suveranitatea Republicii Moldova. Semnarea acestui tratat va fi în favoarea ambelor părţi, ajutându-le să-şi atingă obiectivele menţionate”, a apreciat Igor Boțan, directorul ADEPT, intervievat de Radio Europa Liberă.

„Curios este că din partea Republicii Moldova documentul este semnat de către premier, iar din partea României - de către ministrul de Externe”, a observat analistul.

Igor Boțan a evidențiat și alte neclarități legate de contextul semnării acordului, dar mai ales, lipsa discuţiilor publice deschise pe marginea acestui subiect.

”În primul rând, trebuie să menţionăm că guvernarea precedentă, comunistă, a făcut totul pentru ca subiectul respectiv să devină unul de dispută. Guvernarea precedentă a insistat asupra unui tratat de frontieră, pe când România a insistat asupra unui acord privind regimul de frontieră, similar, în linii mari, cu acordul pe care România l-a semnat cu Ucraina. În al doilea rând, semnarea acestui tratat în perioada campaniei electorale din Republica Moldova, după ce preşedintele Băsescu anunţase că este vorba despre o favorizare în acest fel a Alianţei pentru Integrarea Europeană, a stârnit nedumeriri şi interpretări false din partea aceleiaşi opoziţii comuniste. În al treilea rând, este important să menţionăm că preşedintele interimar Mihai Ghimpu declarase acum câteva săptămâni că nu ştie absolut nimic despre negocierile purtate de reprezentanţii celor două ministere de Externe pe marginea acestui tratat, lăsând să se înţeleagă că se va gândi asupra semnări sau respingerii semnării acestuia”, a explicat analistul Iurie Boțan.

Tratatul de frontieră moldo-român, semnat de premierul Vlad Filat la București, la 8 noiembrie, ”nu-i va liniști pe comuniști”, a fost de părere Nicolae Andronic, președintele Partidului Popular Republican (PPR), în cadrul unei emisiuni de dezbateri electorale la postul de radio ”Vocea Basarabiei” din 9 noiembrie.

Un alt participant la dezbateri, Ruslan Bârlădeanu, de la Partidul Social Democrat (PSD), a fost de acord cu Andronic că semnarea documentului poate fi catalogată drept acțiune electorală a PLDM, formațiune condusă de premierul Filat. ”În cazul în care comuniștii ar fi cerut ca documentul să se numească ”tratat de pace”, s-ar fi numit astfel”, a apreciat Bârlădeanu.

În opinia comunistului Iurie Muntean, dar și a colegilor săi de partid care au apărut cu declarații în presă, tratatul este ”doar un acord tehnic și nu legitimează frontiera”.

„Este un acord absolut tehnic, care nu rezolvă problema de bază, problema legitimizării frontierei între Republica Moldova şi România. Avem o situaţie absolut ridicolă şi absolut stupidă, eu aş spune. România are frontieră la nord de Republica Moldova cu Ucraina şi la sud de Republica Moldova la fel cu Ucraina, iar între Republica Moldova şi România, deci, România nu are frontieră. Având în vedere, că suntem două state independente şi suverane, este o situaţie absolut stupidă. Reiese că cea mai apropiată frontieră de stat legitimizată între Prut şi Ucraina este frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Legitimizată. Deci, vă rog frumos, să nu induceți lumea în eroare”, a declarat Iurie Muntean la Radio Europa Liberă.

Pentru Arena

Vlad Filat: Conţinutul tratatului de frontieră cu România trebuia să fie secret până în momentul semnării

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului