marți, 9 noiembrie 2010

Vlad Filat: Conţinutul tratatului de frontieră cu România trebuia să fie secret până în momentul semnăriiLipsa transparenţei şi a discuţiilor publice în cazul tratatului moldo-român de frontieră a fost explicată de premierul Vlad Filat prin existenţa unei înţelegeri între părţi că “documentul va rămâne confidenţial până în momentul semnării”.

Înţelegerea ar fi fost făcută încă în 2003, pe timpul fostei guvernări comuniste a Republicii Moldova, potrivit premierului. În data de 02.04.2003, textul tratatului a fost prezentat de Ambasada României Guvernului, iar la 08.10.2003, prin decret prezidenţial, a fost dispusă iniţierea tratativelor, în total desfăşurându-se 14 runde de negocieri, a precizat premierul Vlad Filat, în seara zilei de 9 noiembrie, în cadrul unui briefing.


Premierul a ţinut să sublinieze că, la 8 noiembrie, la Bucureşti, a semnat “exact acel tratat negociat” şi pe care acum îl critică Partidul Comuniştilor.

Totodată, Vlad Filat a explicat de ce documentul a fost semnat de premierul Republicii Moldova, iar din partea României - de către ministrul de Externe: şeful diplomaţiei de la Chişinău, vicepremierul Iurie Leancă s-a degrevat din funcţie pe perioada actualei campanii electorale, el candidând pentru parlament, pe listele PLDM, formaţiunea condusă de prim-ministru. “În această situaţie, având mandat legal, am semnat acest tratat”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, Vlad Filat a respins interpretările potrivit cărora semnarea documentului ar fi o acţiune electorală care ar favoriza PLDM, subliniind că este lider de partid, dar că, totodată, are şi datoria de a-şi exercita atribuţiile de premier.

Potrivit lui Filat, “nu a existat reticenţă din partea Bucureştiului” în privinţa semnării acestui document, dar tergiversările au fost generate de partea moldoveană, din 2003 încoace. La 8 noiembrie, “nu a existat niciun fel de tensiune sau amânări, tratatul a fost semnat la ora stabilită”, a mai declarat Filat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Faptul că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, ieri, în cadrul Summit-ului Dunării, semnarea documentului, “și-a exprimat entuziasmul și mulțumirea” față de semnarea acestui tratat, “vorbeşte despre multe”, a remarcat Vlad Filat.

Prim-ministrul a declarat că semnarea Tratatului dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere este “o finalitate logică a eforturilor depuse de către ambele părţi şi demonstrează spiritul pragmatic stabilit între cele doua ţări pe parcursul ultimului an”.

„Semnarea Tratatului s-a produs într-o atmosferă marcată de împlinirea unui an de când relaţiile bilaterale au reintrat pe făgaşul normalităţii. E o atmosferă de deschidere, bazată pe înţelegere şi încredere reciprocă, pe constructivismul relaţiilor de tip european ce s-au instituit în dialogul dintre Chişinău şi Bucureşti”, a mai spus premierul Republicii Moldova.

“Republica Moldova şi România au încheiat tratate similare cu toate statele vecine, conţinând aceleaşi norme juridice caracteristice unui tratat privind regimul frontierei de stat”, a spus Filat.

Prim-ministrul a precizat că “Tratatul defineşte regimul juridic al frontierei, descrie traseul frontierei de stat şi modul determinării acestuia, defineşte modalitatea marcării pe teren a frontierei, reglementează regimul navigaţiei pe râuri, modul de gestionare a apelor de frontieră, a podurilor şi altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat. De asemenea, Tratatul prevede constituirea şi funcţionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră”.

Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie să fie ratificat de parlamentele celor două state.

Pentru Arena

Neclarități și nemulțumiri după semnarea Tratatului moldo-român de frontieră

Un comentariu:

  1. Lipsa transparentei ma pus pe ginduri in ceea ce priveste viziunile democratice la care aspira Filatus

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului