luni, 6 decembrie 2010

Stranierele în statistici. Asistenţii familiari în Italia - cine sunt şi ce gândesc?


Autor: Olga Pârău
Pentru Arena

Conform unei anchete sociologice realizate în regiunea italiană Veneto (nord-estul Italiei), 98% din numărul de asistenţi familiari sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 59 de ani (76 %).
Dintre ele, sunt căsătorite 53%, cele separate şi divorţate constituie 20%, văduvele – 17%. Majoritatea provin din trei ţări: Ucraina (50 %), România (20%) şi Republica Moldova (20%).

80 % dintre aceste femei au copii majori, iar mai mult de jumătate dintre ele au şi copii minori, marea majoritate a cărora trăiesc în ţările de provenienţă cu alţi membri ai familiei.

Majoritatea asistentelor familiare sunt străine şi au venit în Italia în masă dupa anul 2000, părăsindu-ţi ţările de origine din motive economice. Una din cinci femei are o diplomă de licenţă, 60% au absolvit o şcoală medie sau o instituţie de învăţământ superior.


Asistentele familiare străine, în majoritatea cazurilor, au trecut hotarele cu viză pentru Italia şi doar una din şase declară că a trecut frontiera ilegal, fără acte în regulă.

Foarte multe dintre ele deţin deja permis de rezidenţă italian şi asigurare medicală. Fără acte, sunt cele care au venit de puţin timp.

În ţările lor de origine, actualele asistente familiare au lucrat ca angajate la stat, vânzatoare, secretare, profesoare, medici, asistente medicale, casnice. Au aflat despre posibilitatea de a lucra ca asistent social în Italia de la rude, prieteni.

O treime dintre ele au grijă de mai multe persoane concomitent. Nouă din zece au schimbat familia pentru care lucrează cel puţin o dată şi doar o pătrime muncesc cu o vechime de cel puţin 3 ani în aceeaşi familie.

Multe străine muncesc mai multe ore decât prevede contractul (maximum 54 de ore pe săptămâna) şi fac mai multe lucruri, nu asistă doar persoana cu nevoi speciale, dar gătesc, fac curăţenie, spală, calcă şi in unele cazuri au grijă de gradină. Trei din patru femei au un contract de muncă în regulă.

O parte din banii câştigaţi îi trimit acasă pentru întreţinerea familiilor lor.

De cine au grijă asistentele familiare?

Persoanele îngrijite de străine sunt în principal femei (70%) care au trecut de 75 de ani (88%). Sunt parţial sau complet dependente de îngrijiri, locuiesc singure (trei din patru), deseori fără rude, prieteni sau vecini. În 85% din cazuri, asistentele familiare locuiesc în casa persoanelor îngrijite.

Cum îşi petrec timpul liber în Italia?

Puţinul timp liber pe care îl au la dispoziţie, femeile străine îl petrec privind televizorul, citind cărţi. În zilele cu timp frumos, merg în parc, unde se întâlnesc cu conaţionalii lor. Puţine dintre ele au relaţii cu străini de alte naţionalităţi. Aproape toate au telefoane mobile, în timp ce internetul şi poşta electronică sunt instrumente utilizate de puţine dintre ele.


Care este starea lor de sănătate?

Jumătate dintre femeile vizate de această anchetă susţin că au o stare de sănătate bună. Altele acuză oboseală cronică, fizică şi pihologică, dureri de cap, dureri de spate. Circa 45% au făcut în ultimele 6 luni o vizită la medic.

Sunt mulţumite de munca pe care o fac?

Majoritatea asistentelor familiare anchetate au declarat că sunt mulţumite să facă această muncă. Doar cele foarte tinere şi cele aproape de vârsta pensionării sunt nemulţumite de munca pe care trebuie să o presteze.

Relaţiile interumane stabilite sunt partea pozitivă a muncii de asistent familiar, partea negativă o constituie aspectul profesional.

Ce proiecte au pentru viitor?

Multe dintre asistentele familiare vor să continuie în viitor această muncă. Una din trei ar vrea să-şi schimbe locul de muncă, dar să rămâna, oricum, în Italia. Jumătate dintre ele ar vrea să se întoarcă acasă, dar nu din cauza crizei economice, cât din motive de ordin medical sau familial. Altele ar vrea să îşi atingă scopul pentru care au emigrat – să construiască o casă, să plătească studiile copiilor, să intiţieze o afacere mică în ţara lor de origine.

Această anchetă sociologică a vizat 153 de femei străine care muncesc în Italia, în regiunea Veneto. Iniţiativa studiului aparţine administraţiei publice locale, Oficiului „Donne Immigrate” şi cooperativei sociale ARCO.

Scopul anchetei a constat în colectarea informaţiilor depsre viaţa şi munca asistentelor familiare străine, pentru a le ajuta să se integreze mai bine în sistemul de welfare local, să fie individulizate modalităţile de sporire a capacităţilor lor profesionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului