vineri, 18 martie 2011

AIE va decide cum alege preşedintele până la sfârşitul lunii martie. Vladimir Voronin spune că „problema poate fi soluţionată cu uşurinţă”


Liderii celor trei partide care au format alianţa de guvernare – Marian Lupu (PDM), Vlad Filat (PLDM) şi Mihai Ghimpu (PL) – şi-au exprimat speranţa că până la sfârşitul lunii martie vor lua o decizie în privinţa modalităţii prin care poate fi ales preşedintele Republicii Moldova.

Consiliul Alianţei pentru Integrarea Europeană, iar ulterior toţi deputaţii din AIE, au discutat vineri, 18 martie, la Palatul Republicii, despre elaborarea unei strategii comune pentru depășirea crizei alegerilor prezidențiale.

Alianța de la guvernare deține 59 de mandate în Parlament (din totalul de 101), în timp ce pentru alegerea șefului statului sunt necesare cel puțin 61 de voturi (trei cincimi din numărul deputaţilor).

Preşedintele republicii este ales prin vot secret, în maximum 3 tururi de scrutin, la care, obligatoriu, participă cel puţin doi candidaţi. Daca şeful statului nu este ales din trei tururi de scrutin, preşedintele în exerciţiu (sau interimar) al Republicii Moldova trebuie să dizolve Parlamentul şi să declare alegeri anticipate.

Actualul parlament a fost ales la 28 noiembrie 2010, în urma unor alegeri anticipate determinate de imposibilitatea alegerii şefului statului.


Vladimir Voronin le explică unor emisari europeni ce fel de președinte doresc comuniștii

Partidul Comuniștilor (PCRM) este dispus în continuare să discute cu partidele de la guvernare despre modalitatea prin care ar fi ales șeful statului, dar dorește un candidat neafiliat politic pentru funcția supremă în stat, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi ai Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia, joi, 17 martie.

La întâlnire, părțile au ”discutat diverse subiecte ale vieţii social-politice de la Chişinău”, potrivit Serviciului de presă al PCRM, iar Vladimir Voronin a fost de părere că ”Republica Moldova se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi acum un an, fie acestea de ordin politic, social sau economic”.

Problema alegerii șefului statului, în opinia liderului comuniștilor, ”poate fi soluţionată cu uşurinţă, dacă din partea liderilor AIE ar exista voinţă politică şi dacă interesele naţionale ar fi puse mai presus decât ambiţiile politice şi economice ale acestora”.

Voronin a precizat ce dorește acum PCRM de la coaliția de guvernare: ”anunţarea datei alegerilor Preşedintelui şi examinarea posibilităţii unei candidaturi la funcţia de şef al statului neafiliată politic, care ar avea susţinerea majorităţii absolute atât a deputaţilor, cât şi a societăţii”.

Liderul comuniștilor s-a declarat împotriva adoptării unei noi Constituții sau modificării acesteia în actualul context politic. ”Modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii prin referendum nu este posibilă, fiind o cale anticonstituţională. Chiar şi Comisia de la Veneţia, în opinia sa din iunie 2010, a confirmat acest fapt”, a declarat Voronin în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia.

Emisarii europeni au programate întrevederi cu toate grupurile parlamentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului