marți, 8 martie 2011

Igor Smirnov, adus la realitate de o nemţoaică


Printr-o expunere de poziţie destinată UE, liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, a ţinut să reconfirme că nu doreşte ca republica autoproclamată din stânga Nistrului să redevină de facto parte a Republicii Moldova.
Smirnov a făcut declaraţia în cadrul unei întrevederi cu împuternicitul Ministerului german de Externe pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, reprezentantul special al Germaniei pentru problema transnistreană, Patricia Flor, la discuţie asistând şi ambasadorul german în Republica Moldova, Berthold Johannes.
Trimisul special al diplomaţiei germane i-a răspuns lui Smirnov că republica transnistreană autoproclamată nu este şi nici nu va fi recunoscută pe plan internaţional, iar administraţiei de la Tiraspolul nu-i rămâne decât să accepte această stare de fapt.


Refuză să reia negocierile şi cere cotă de export în UE

Comunicatul de presă în care este relatată interesanta discuţie din cadrul întrevederii a fost publicat joi, 3 martie, pe site-ul agenţiei oficiale tiraspolene Olvia-press.

Potrivit sursei, Patricia Flor a efectuat vizita într-o încercare de „a convinge partea transnistreană de necesitatea reluării tratativelor oficiale cu Republica Moldova”, „fapt care ar permite soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii de rând”.

După ce a ascultat mesajul musafirei, Igor Smirnov a răspuns că dialogul oficial dintre Chişinău şi Tiraspol, întrerupt în februarie 2006, trebuie să fie purtat exclusiv de pe poziţii egale şi fără exercitarea presiunilor asupra uneia dintre părţi”.

Liderul transnistrean a acuzat în primul rând presiuni în cazul comerţului exterior: “Pentru exporturile noastre plătim la bugetul Moldovei, care n-are nicio legătură cu întreprinderile noastre. Aceasta se numeşte democraţie? O aveţi cam stranie... Rezultă că mărfurile noastre se scumpesc din cauza „ajutorului” Moldovei. În total, este vorba de 50 de milioane de dolari anual. Este normal? Dar aceasta, înţeleg, se numeşte „ormond”, faimoasa ordine germană...”, a spus Smirnov, potrivit serviciului său de presă.Liderul transnistrean se laudă cu „norme ruseşti”


În context, Igor Smirnov a vorbit despre „valorile democratice” din stânga Nistrului: „3 limbi oficiale, 33 de şcoli moldoveneşti, 27 mixte, 124 cu predare în rusă...”.

Smirnov le-a mai spus diplomaţilor germani că „viaţa fiecărui stat şi popor este unică în felul ei, că nu poate fi aplicată una şi aceeaşi unitate de măsură în toate cazurile”, dar dacă „în lume sunt proclamate principii democratice, ele trebuie să fie unice pentru toţi”.

„Ne spuneţi că trebuie să existe doar un anumit şablon de viaţă. Nu poate exista unul comun pentru toţi. Uniunea Europeană deja s-a convins de aceasta. Şi atunci de ce ne propuneţi „standardele europene”? Ce fel de standarde sunt acestea? Noi avem norme slave, ruseşti. Ce ne facem?”, a întrebat liderul de la Tiraspol.

Patricia Flor i-a răspuns că „este foarte simplu: în cazul accesului pe piaţa UE, trebuie să funcţioneze standardele europene”.

Igor Smirnov a acceptat răspunsul, dar a adăugat că „europenii cumpără mărfurile transnistrene din raţiuni de profit şi calitate, garanţia fiind oferită de numeroase certificate europene şi internaţionale”. „Se pare că acest aspect nu este suficient”, a conchis el.

„Aţi pus laolaltă şi politica, ne obligaţi să ne rezolvăm problemele economice prin intermediul Moldovei. Ce legătură are ea? Noi niciodată n-am locuit acolo. Încă o dată vă spun: avem bugete separate şi state separate încă de la începutul dezintegrării Uniunii Sovietice”, a spus Smirnov.


„Transnistria nu va fi recunoscută”


Patricia Flor a apreciat că „tratativele trebuie reluate cel puţin din considerentul” că Tiraspolul şi Chişinăul au „interese economice reciproce”. Igor Smirnov a contrazis-o, spunând că „nu poate fi vorba de reciprocitate în această sferă, ci de concurenţă”. „Ambele state sunt producătoare de mărfuri agricole, dar UE i-a alocat cote de export Republicii Moldova, iar aceasta, la rândul ei, le foloseşte ca instrument de şantaj economic”, a afirmat liderul transnistrean.

„În acest context, diplomatul german a menţionat că, întrucât Transnistria nu este şi nici nu va fi recunoscută pe plan internaţional, va trebui ca acest fapt să fie acceptat”, se arată în comunicatul de presă citat de Olvia-press.

Igor Smirnov a cerut ca Patricia Flor să precizeze „din numele cui face o asemenea afirmaţie”, iar diplomatul german i-a răspuns că, în opinia ei, „aceasta este realitatea”.

Igor Smirnov i-a replicat „să nu confunde o dorinţă cu realitatea” şi a întrebat-o: „Dar credeaţi că este posibilă unirea celor două Germanii?”. „După o pauză îndelungată, Patricia Flor i-a răspuns: „...multă vreme n-am crezut””, relatează serviciul de presă al administraţiei de la Tiraspol.

“Deci, - a continuat Igor Smirnov – dacă şi de acum înainte veţi încerca să uniţi două ţări deja neunificabile – Transnistria şi Moldova – veţi plasa o bombă mult mai puternică şi cu efect întârziat care va conduce la sacrificii umane. Poporul nostru înţelege că trebuie să lupţi pentru dreptul de a trăi. Din acest motiv ne-am şi creat propriul stat: pentru a ne apăra de naţionalism”.

În comunicat nu se precizează dacă Smirnov a adus în sprijinul discursului său şi argumentul posibilei uniri a Republicii Moldova cu România, la care apelează de regulă.


Germania nu vrea alt format de negocieri


La Tiraspol, Patricia Flor a declarat că Germania se pronunţă pentru păstrarea actualului format de negocieri în problema transnistreană, „5+2”, din care fac parte Chişinăul, Tiraspolul, Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE + observatori din partea UE şi SUA.
„Nu dorim modificarea formatului”, a rezumat Flor.

Diplomatul le-a adresat Chişinăului şi Tiraspolului invitaţia de a-şi trimite reprezentanţii într-o vizită comună în Germania, pentru a se familiariza cu modelul de stat federal al acesteia.


Eleonora Lisnic


(Publicat la 4 martie 2011 de Arena.md)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului