luni, 14 martie 2011

Joe Biden compromite politica lui Barack Obama, comentează administrația transnistreană


”Ministerul de externe” al republicii transnistrene autoproclamate apreciază că declarațiile făcute de vicepreședintele american Joe Biden la Chișinău ”sunt orientate spre destabilizarea dialogului ruso-european în problema asigurării stabilității şi securității pe continent”.

”O asemenea politică este în contradicţie cu poziţia preşedintelui Barack Obama, care a subliniat în mod repetat necesitatea consolidării relaţiilor cu Moscova. (...) Evident, pe unii politicieni americani nu-i aranjează echilibrul de forțe care se stabilește în spațiul european ca rezultat al apropierii pozițiilor Federației Ruse și Uniunii Europene” – desprindem din declarația care exprimă poziția administrației de la Tiraspol, publicată luni, 14 martie, de agenția oficială transnistreană Olvia-press.

Vizitând la 11 martie Republica Moldova, Joe Biden a declarat că SUA au sprijinit și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, că tratativele în problema soluționării diferendului transnistrean trebuie reluate cât mai grabnic, iar ”viitorul Transnistriei se află în interiorul Republicii Moldova și al comunității europene”.

”Ministerul de externe” al regiunii transnistrene separatiste comentează că afirmațiile vicepreședintelui american aruncă ”o umbră de îndoială” asupra ”capacității Statelor Unite ale Americii de a corespunde statutului de observator imparțial” în cadrul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, pe care-l deține din 2005.

Iată ce mai are de reproșat administrația de la Tiraspol ca urmare a discursului ținut de Joe Biden la Chișinău: ”O asemenea atitudine este de natură doar să complice procesul politic de pe Nistru și oferă temei să ne aducem aminte rolul negativ pe care Washingtonul deja a reușit să-l aibă în regiune. La Tiraspol nu este uitat faptul cum în 2003, în primul rând prin efortul SUA, a fost blocată posibilitatea semnării planului de reglementare a relațiilor moldo-transnistrene cunoscut ca ”Memorandumul Kozak”. La acea etapă, respectivul document, convenit de către părți, ar fi putut deschide posibilități reale pentru stabilizarea situației în această regiune a Europei. Dar s-a dovedit că acest lucru contravine intereselor SUA.”.

”Cei care admit declarații în măsură să destabilizeze pacea și așa fragilă de pe Nistru ar trebuie să fie conștienți că vorbele lor pot fi percepute drept ghid de acțiune directă de către unele forțe și că asemenea pași nu pot rămâne fără urmări”, se spune în finalul declarației ”ministerului de externe” al autoproclamatei ”rmn”.

Eleonora Lisnic

Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului