luni, 28 martie 2011

MAE-ul rus: Vizita lui Iurie Leancă la Moscova are ”conotație simbolică”

Vicepremierul, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, va efectua marți, 29 martie, o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia va semna cu omologul său rus, Serghei Lavrov, două documente: Programul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul umanitar pentru anii 2011-2013 şi Planul consultărilor interministeriale pentru anul 2011, informează Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Iurie Leancă și Serghei Lavrov, potrivit sursei citate, vor ”discuta un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, precum şi unele chestiuni de pe agenda internaţională”. La Moscova, șeful diplomației moldovene mai are programate întrevederi ”cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor ruse, precum şi o întâlnire cu un grup de politologi specializaţi în domeniul relaţiilor internaţionale”.

Mai generos în prezentarea amănuntelor despre agenda vizitei ministrului Iurie Leancă a fost reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici.
Potrivit declarațiilor sale din cadrul unui briefing susținut la 24 martie, vizita vicepremierului, ministrului moldovean de Externe este ”un moment pozitiv în dezvoltarea dialogului politic moldo-rus”, ”capătă o conotație simbolică în contextul celei de-a zecea aniversări de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare, semnat în noiembrie 2001” și va constitui un prilej pentru discuții pe tema perspectivelor relațiilor bilaterale, dar și a cooperării în cadrul CSI.

În context, Lukașevici a salutat declarațiile Chișinăului referitoare la necesitatea dezvoltării ”unui parteneriat strategic cu Rusia”, obiectiv declarat în programul de guvernare al AIE.

”O atenție sporită, firește, va fi acordată problematicii transnistrene”, a punctat reprezentantul oficial al ministerului rus de Externe. ”Se impune o analiză responsabilă a situației. De conducerea Republicii Moldova depinde încotro se va îndrepta procesul de deblocare a tratativelor, pe ce fundament va fi posibilă discutarea variantelor de compromis pentru un statut juridic special al Transnistriei, garanțiile pentru transpunerea în fapt a acestuia. Noi suntem convinși că liderii părților în conflict, de pe poziții egale, trebuie să convină soluții viabile pentru problemele dificile. Într-o asemenea manieră discutăm aceste aspecte cu reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului la negocierile în formatul ”5+2”, precum și în cadrul contactelor cu șefii unor importante state europene și SUA”, a mai declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici.

Luni, 28 martie, în preajma deplasării la Moscova a șefului diplomației, prim-ministrul Vlad Filat a convocat în şedinţă Comisia guvernamentală pentru reintegrarea ţării. 

Eleonora Lisnic
Arena.md

3 comentarii:

 1. As relações entre seu país e os russos parece ser muito difícil e complicada.Parece que seus políticos estão pisando em um campo minado quando tem de dialogar com os russos .
  Mas, temos de enfrentar a vida do modo como ela é .
  Abraços

  RăspundețiȘtergere
 2. Bom dia!
  Sim, temos de enfrentar a vida do modo como ela é.
  Obrigado pelo seu comentario, Dom Moleiro.
  Voce está certo. Diplomatas da Republica Moldova deve ser muito diplomatica.

  RăspundețiȘtergere
 3. Rusia cere reluarea rapidă a negocierilor în formatul 5+2 în conflictul transnistrean


  Rusia cere reluarea rapidă a negocierilor în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean, a declarat marţi, 29 martie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său moldovean Iurie Leancă, relatează Interfax.

  "Este foarte important ca procesul oficial să înceapă cât mai curând", a afirmat ministrul rus de externe. "Vom face tot posibilul pentru a ne asigura ca părţile ajung la un acord în acest sens", a adăugat Lavrov.

  La rândul său, ministrul moldovean de externe şi-a exprimat susţinerea pentru reluarea discuţiilor oficiale privind conflictul transnistrean. Data pentru relansarea procesului de negocieri ar putea fi anunţată la consultările informale care vor avea loc la începutul lunii aprilie la Viena, a adăugat ministrul Iurie Leancă. "Sperăm că împreună vom putea ajunge la o înţelegere", a spus Leancă.

  Şeful diplomaţiei de la Chişinău se află marţi în vizită la Moscova, pe agenda discuţiilor cu omologul său rus Serghei Lavrov aflându-se şi conflictul transnistrean.

  La finalul discuţiilor, cei doi miniştri vor semna Programul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul umanitar pentru anii 2011-2013 şi Planul consultărilor interministeriale pentru anul 2011.

  Programul vizitei ministrului Iurie Lencă la Chişinău include întrevederi şi cu alţi oficiali ruşi, precum şi o întâlnire cu un grup de politologi specializaţi în relaţiile internaţionale.

  Vizita ministrului de externe al R. Moldova la Moscova intervine în condiţiile în care soluţionarea conflictului transnistrean a devenit o prioritate pe agenda comunităţii internaţionale.

  Negocieri informale în formatul 5+2 au avut loc în februarie la Viena, dar, în pofida optimismului arătat de unii dintre actorii implicaţi în dosarul transnistrean, rezultatele au fost modeste.

  Mai mult, MAE rus a arătat că negocierile privind problema transnistreană rămân blocate din cauza părţii moldovene.

  Următoarea rundă de consultări în formatul 5+2 va avea loc la Viena în perioada 4-5 aprilie.

  Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara părţilor implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile formale sunt întrerupte din 2006 de către Rusia şi Tiraspol, întrucât, consideră analiştii, Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare.

  Realitatea.net, cu referire la NewsIn

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului