joi, 10 martie 2011

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa: „Vizita lui Joe Biden arată interesul marilor puteri, în special al SUA, față de procesele care au loc în Republica Moldova” (video)
Ministrul Vitalie Marinuța: ”Consider că vizita lui Joe Biden va fi foarte benefică și, ca militari, așteptăm ca indirect să fie benefică și pentru noi”

- Dle ministru, cum ați perceput America pe durata studiilor efectuate acolo?

- Statele Unite ale Americii cred că sunt o țară de la care noi putem să învățăm foarte multe. În special dacă vorbim la capitolul militărie, este o țară care are și istorie bogată și cred că și reușite, și nereușite în dezvoltarea ei militară. Personal, am văzut o țară în care legea este respectată, o țară în care oamenii țin la asemenea noțiuni ca ”patria”, ”onoarea”, care înțeleg ce înseamnă să ai o armată puternică și care este rolul ei în societate.
Totodată, am avut posibilitatea să fiu cu familia acolo și am văzut care este atitudinea oamenilor simpli față de cineva, să spunem străin, și cum sunt săritori la nevoie. Și aș spune că mi-a schimbat viziunile mele în special asupra vieții. De asta aș spune că a fost o percepere pozitivă a acestei țări și a lăsat amprentă pentru toată nu numai cariera mea, dar și viața, atât de familie, cât și socială.

- Cât de mult contează pentru Armata Republicii Moldova sprijinul oferit prin parteneriatul cu SUA pe planul instruirii propriu-zise? De exemplu, prin participarea unor ofiţeri tineri la o serie de cursuri organizate peste Ocean.

- Este un ajutor foarte important pentru armata noastră această colaborare, acest parteneriat cu Statele Unite ale Americii.
Începând cu anul 1994, noi avem parte de asistența educațională prin intermediul IMET, International Military Education and Training, care este parte a unui program mai amplu al SUA de educație în domeniul securității.
În acești 16 ani am beneficiat de peste 10 milioane de dolari în educație, de peste 350 de cursuri, la care au studiat peste 250 de ofițeri. Cu regret, jumătate din ei au trecut în rezervă ori s-au concediat din rândurile Armatei Naționale, dar cealaltă jumătate, care acum își îndeplinesc serviciul militar sunt în diferite posturi de conducere, de la cele mai mici până la cele mai mari.
Aș vrea să menționez că și eu sunt un exponent al acestui program, și șeful Marelul Stat Major, comandantul Armatei Naționale de asemenea, și mulți alți ofițeri din conducerea Armatei Naționale.
Eu, spre exemplu, am avut posibilitatea să absolvesc prin intermediul acestui program Colegiul de Comandament și Stat Major al SUA, care mi-a dat posibilitatea să cunosc specificul conducerii trupelor la cel mai înalt nivel, mi-am făcut masteratul în domeniul securității și relațiilor civil-militare și actualmente pot să le aplic în procesul de reformare a Armatei Naționale.
Este o colaborare foarte bună, fără de care consider că nu ar fi fost posibilă dezvoltarea Armatei așa cum o avem. Sincer sper pe viitor să avem o colaborare și mai durabilă, o implicare mai semnificativă în acest program pentru Armata Națională.
Dacă e să vorbim despre cursurile care sunt acordate, sunt cursuri în domeniul pur militar – geniu, transmisiuni, infanterie, forțe speciale, dar, totodată, și cele care vizează o altă ramură de asigurare a procesului de pregătire de luptă - medicină, jurisprudență, logistică, management, tot spectrul necesităților Armatei Naționale.
Consider această colaborare bilaterală esențială, una care necesită să fie dezvoltată. Trebuie să spunem și ”sinceră recunoștință” pentru că am avut posibilitatea să beneficiem de acest program în trecut și îl vom menține și îl vom dezvolta și mai departe.

- Ce aşteptări aveți pentru viitor în planul relaţiilor militare bilaterale cu Statele Unite, după vizita vicepreședintelui Joe Biden?

- Vizita vicepreședintelui Joe Biden este un eveniment foarte important pentru Republica Moldova. Consider că aceasta arată interesul marilor puteri, în special al SUA, față de procesele care au loc în Republica Moldova. Sunt ferm convins că în rezultatul acestei vizite vom avea și unele implicări mai mari ale Statelor Unite ale Americii în ajutorul Republica Moldova, în soluționarea problemelor pe care le avem acum și în cursul nostru spre democratizare, spre o țară liberă, spre o țară cu economie de piață.
Dacă e să vorbim despre aspectul militar, cred că în cadrul acestei vizite nu va fi abordat. Dar indirect, prin programele de asistență care sunt preconizate, poate că vor fi preconizate sau vor fi mai mari pentru Republica Moldova, va fi ceva direcționat și sectorului de securitate și apărare.
Noi avem o conlucrare foarte bună cu SUA în prezent și dacă ea va fi mai bună, de o amploare mai mare, eu consider că va depinde numai de noi, de Guvernul, de Parlamentul, Președinția Republicii Moldova. Fiindcă în marea majoritate a cazurilor este inițiativa părții primitoare. Noi trebuie să ne hotărâm ce dorim, cât dorim, cum ne-o dorim și să negociem cu SUA, dar și cu alți parteneri strategicii în așa mod, încât Republica Moldova să devină nu doar consumator de securitate, dar să se transforme și într-un producător de securitate.
Căci avem nevoie să fim un membru deplin al Națiunilor Unite, să putem contribui și noi la soluționarea problemelor care sunt pe moment în vizorul tuturor statelor democratice - terorismul, traficul de ființe umane, narcoticele.
Așadar, consider că va fi foarte benefică această vizită a vicepreședintelui SUA și, ca militari, așteptăm ca indirect să fie benefică și pentru noi.


- Ce întrebare vă doreaţi, domnule ministru? Rog să o formulaţi acum şi să ne oferiţi și răspunsul.

- Cum aș vedea Armata Națională în 5 sau 10 ani și care sunt căile spre acest vis. Aș dori o Armată Națională profesionistă, puțin mai mică decât este acum, cu mult mai dotată, care să aibă o încredere din partea populației și mai mare decât o are acum.

Și în special prin prisma ultimelor decizii sau planuri strategice ale conducerii Republicii Moldova - am în vedere intenția de a trece Trupele de Carabinieri la serviciul militar prin contract, de demilitarizare a Serviciului de Grăniceri - în acest context, militari în termen va avea doar Armata Națională în curând.

Dar noi ne dorim ca Armata să fie una profesionistă, să fie instruită în conformitate cu cerințele actuale. Avem această capacitate, în special umană, avem ofițeri pregătiți care pot face acest lucru. Unicul lucru - avem nevoie de susținere financiară puțin mai mare și de susținerea politică a procesului în cauză.
Știm cum, avem cu ce, trebuie numai să ne hotărâm și s-o facem.


Interviu consemnat de Eleonora Lisnic

Arena.md (10.03.2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului