vineri, 4 martie 2011

Nervi şi atac de panică la Tiraspol

Regimul separatist de la Tiraspol dă semne vizibile de nervozitate în preajma vizitei vicepreşedintelui american Joseph Biden la Moscova şi Chişinău. Are şi motive: s-a pomenit în afara jocului. Oricare vor fi înţelegerile la care se va ajunge în urma discuţiilor din martie şi a celor din timpul preconizatei vizite a preşedintelui Barack Obama la Moscova, liderul transnistrean Igor Smirnov şi oamenii săi vor trebui să se conformeze.

La înaintare, în stânga Nistrului a fost scos şeful „diplomaţiei transnistrene”, Vladimir Iastrebciak. Să facă cel puţin zarvă în presă, dacă lucrurile nu pot fi influenţate. La un briefing pentru jurnalişti, Iastrebciak a criticat dur raportul prezentat de senatorul republican Richard Lugar în Comisia pentru relaţii externe din Senatul SUA, sub titlul „Va pune Rusia capăt ultimului conflict îngheţat din Europa de Est?”.

Senatorul Lugar îi cere administraţiei Obama să sprijine mai intens Chişinăul în soluţionarea diferendului transnistrean, să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a o determina să-şi retragă armamentul şi trupele din stânga Nistrului şi să nu cedeze „influenţa într-o regiune de importanţă deosebită pentru politica externă americană”.

Iastrebciak a comentat că îndemnul senatorului american „are potenţialul de a submina poziţia SUA în formatul de negocieri „5+2” (Chişinău, Tiraspol, Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE + observatori din partea UE şi SUA). Un fel de ameninţare.


Referitor la vizita anunţată pentru 11 martie a vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău, Vladimir Iastrebciak a admis că, ”pe lângă relaţia bilaterală moldo-americană, părţile vor lua în discuţie şi problematica transnistreană”.

„Vizita nu va putea influenţa dialogul Tiraspol-Chişinău. Chişinăul şi Washingtonul au suficiente chestiuni pentru discuţii, în special în contextul aspiraţiilor declarate de Alianţa pentru Integrarea Europeană. Vom urmări cu interes aceste contacte, dar ele nu vor avea o influenţă directă asupra evoluţiei dialogului nostru", le-a spus jurnaliştilor tiraspoleni şeful diplomaţiei transnistrene.

La acelaşi briefing, Iastrebciak l-a contrazis pe europarlamentarul britanic Graham Watson, replicându-i că „problematica transnistreană nu împiedică integrarea Republicii Moldova în UE”. Oficialul transnistrean a spus că tensiunile care persistă în relaţia Chişinău-Tiraspol „nu sunt un motiv pentru justificarea lipsei progreselor pe calea integrării europene”.

Iastrebciak a mai presupus că declaraţia lui Graham Watson „era destinată publicului extern” şi că europarlamentarul ar fi menţionat diferendul transnistrean „nu ca impediment”, dar „pentru a semnala problemele din politica internă a Republicii Moldova”.

Raportorul pentru Republica Moldova, europarlamentarul Graham Watson spune următoarele într-un interviu publicat recent de Adevarul.ro: “Dacă ne uităm la Transnistria, democraţia şi libertatea sunt refuzate. Avem o regiune a Moldovei în mâinile unui singur om şi ale propriei sale companii. Până nu vom putea să avem o înţelegere cu domnul Smirnov legată de problemele de acolo, vom avea mari dificultăţi în a aduce Moldova în Uniunea Europeană. Discuţiile cu ruşii avansează, dar e greu de crezut că Rusia va „elibera" Transnistria. Demonstrând însă că evităm discuţii despre România Mare, ci despre Moldova într-un context mai larg al UE, cred că vom putea vedea progrese”.

În mod evident, Iastrebciak a denaturat mesajul europarlamentului. Dar era un briefing destinat publicului transnistrean.


Eleonora Lisnic
Editorial publicat pe www.arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului