vineri, 25 martie 2011

Parlamentul European a adoptat Decizia de prelungire a preferinţelor comerciale autonome acordate Republicii Moldova de către UE

Comunicat de presă al Ministerului Economiei

La 24 martie 2011, Parlamentul European a adoptat Decizia de Modificare a Regulamentului (CE) nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferinţe comerciale autonome pentru Republica Moldova.

Actualmente, Regulamentul (CE) nr. 55/2008, prevede aplicarea regimului comercial preferenţial cu Uniunea Europeană până la 31 decembrie 2012. Odată cu publicarea Deciziei de Modificare a Regulamentului menţionat mai sus, preferinţele comerciale autonome acordate Republicii Moldova de către UE vor fi prelungite până la finele anului 2015.

Mai mult ca atât, pentru susţinerea producătorilor din industria vitivinicolă din Moldova, a fost acceptată iniţiativa Comisiei Europene de a majora contingentul tarifar pentru livrările de vinuri până la 1,5 milioane de decalitri în 2011, ceea ce reprezintă o creştere cu 80 la sută faţă de anul trecut. În 2012, contingentul acordat pentru exportul vinului va constitui 1,8 mln. decalitri, iar spre 2015 urmează să ajungă la 2,4 mln. decalitri.

De asemenea, atenţionăm asupra faptului că, începând cu 1 noiembrie 2010, competenţele de eliberare a autorizaţiilor de export, care permit agenţilor economici să beneficieze de contingentul tarifar menţionat, au fost transferate la instituţia subordonată ME - „Camera de Licenţiere”, în măsură să exercite aceste atribuţii. În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.262 din 07.03.2008 „privind administrarea cotelor tarifare la exportul mărfurilor în UE” autorizaţia privind mărimea cotei repartizate se eliberează fără plată, pentru fiecare partidă de marfă, în ordinea recepţionării cererilor şi în baza principiului general „primul sosit – primul servit”.

În scopul repartizării echitabile a contingentelor oferite, recomandăm depunerea cererilor de autorizare în prealabil efectuării exporturilor şi evitarea situaţiilor în care autorizaţia urmează a fi eliberată pentru cantitatea de produse care a fost deja pusa in regim vamal de export.

25.03.11


www.mec.gov.md

Un comentariu:

  1. Parece que a situação está melhorando no seu país .A economia indo bem o resta também vai bem
    Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului