vineri, 8 aprilie 2011

America îi felicită pe romii din Republica Moldova și le promite sprijin

Foto: Info-prim.md
Voioși și îmbrăcați de sărbătoare, călare pe cai sau în trăsură, pe ritmurile muzicii lăutărești – așa au dat startul Zilei Internaționale a Romilor, marcată la 8 aprilie, țiganii din Republica Moldova. După ce au defilat în Piața Marii Adunări Naționale, romii s-au îndreptat către sediul Biroului Relaţii Interetnice, sub patronajul căruia se desfășoară o serie de acțiuni, inclusiv discuții despre susţinerea romilor în anii 2011-2015.

Romii din Republica Moldova se confruntă în special cu dificultăți ce țin de accesul la sănătate, educaţie, asistenţă socială şi angajarea la muncă, a subliniat preşedintele Coaliţiei „Vocea Romilor”, Robert Cerari, în cadrul unei ”mese rotunde” la care au participat responsabili din ministere și reprezentanți ai organizaţiilor nonguvernamentale ce promovează și protejează drepturile etniei.


Într-un comunicat de presă, Ambasada SUA la Chișinău îi felicită pe romi cu prilejul sărbătorii, menționând că aceștia au adus ”o contribuţie importantă la istoria şi cultura” Republicii Moldova.

De peste Ocean, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, anunță sprijin pentru țiganii din Republica Moldova și din alte state. Departamentul de Stat al SUA va lansa două noi programe pentru a-i asista pe membrii comunităţilor rome din România, Republica Moldova, Slovacia şi Ungaria. Programele includ asistenţă legală, extinderea oportunităţilor educaţionale, susținere pentru participarea la discursul politic, în scopul "consolidării unei noi generaţii de lideri ai comunităţii rome”.

Instituirea Zilei Internaţionale a Romilor a fost decisă la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Romilor. În Republica Moldova, această zi este marcată de 20 de ani.

Aproximativ 15 milioane de romi există în întreaga lume, iar în Republica Moldova locuiesc 15.000 de romi, potrivit raportului “Romii în Republica Moldova”, realizat la inițiativa PNUD. Alte surse estimează numărul țiganilor din Republica Moldova la peste 20.000, dar fără o acoperire statistică. Evaluarea comunității este dificilă din cauză că unii romi aleg să nu-și declare oficial apartenența la această etnie, potrivit raportului citat. Cei mai mulți țigani locuiesc în Soroca, ei constituind aproape o jumătate din numărul total al celor 30 de mii de locuitori ai orașului.

Eleonora Lisnic
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului