marți, 5 aprilie 2011

Întâlnirea informală în format ”5+2”: au convenit la Viena că vor discuta la Moscova

În cadrul rundei de consultări în problema transnistreană desfășurată la 4 și 5 aprilie la sediul OSCE din Viena, delegația Republicii Moldova a reînnoit apelul la ”relansarea necondiţionată şi neîntârziată a procesului de negocieri politice în formatul ”5+2”, subliniind existenţa tuturor premiselor interne şi externe necesare”, informează Biroul de reintegrare.

Majoritatea participanţilor la reuniune au sprijinit poziția Chișinăului, ”subiectul dat urmând să fie discutat la reuniunea următoare şi luată o decizie în acest sens”, adaugă sursa citată.

La Viena, delegațiile au convenit ca următoarea întâlnire informală să aibă loc la Moscova, în iunie 2011.

Agenda consultărilor de la Viena, la care delegația Republicii Moldova a fost condusă de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a curprins subiecte ce ţin de perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul ”5+2”, promovarea acțiunilor de întărire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, asigurarea liberei circulaţii şi garanţiile în procesul de soluționare a diferendului.

În cadrul discuțiilor, vicepremierul Eugen Carpov a semnalat ”tendinţele îngrijorătoare din Zona de Securitate, care se manifestă prin consolidarea prezenţei neautorizate a structurilor de forţă transnistrene, blocajul continuu în activitatea Comisiei Unificate de Control, sporirea numărului de incidente şi a cazurilor de arestare a cetăţenilor moldoveni, crearea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor ş.a.”.


În această ordine de idei, delegaţia Chișinăului a solicitat reprezentanţilor OSCE ”efectuarea unei analize independente a situaţiei actuale în Zona de Securitate, prin prisma documentelor relevante şi elaborarea unor recomandări şi soluţii”.

Tratativele oficiale Chișinău-Tiraspol au fost întrerupte cu 5 ani în urmă, în februarie 2006. Dialogul în problema soluționării diferendului transnistrean este purtat de atunci în cadrul oferit de întâlnirile informale sub egida OSCE. Și în cazul acestor întâlniri este respectat formatul ”5+2”, din care fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.

Eleonora Lisnic
Arena
http://www.arena.md/index.php?go=news&n=4351&t=Diferendul_transnistrean__au_convenit_la_Viena_c%C4%83_vor_discuta_la_Moscova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului