vineri, 1 aprilie 2011

Ofițeri moldoveni sunt instruiți pentru misiunea de pacificare pe Nistru

Foto: army.md
Armata Naţională a Republicii Moldova desfăşoară, în intervalul 29 martie - 6 mai, un curs de pregătire pentru 30 de ofiţeri care își vor exercita serviciul militar în Zona de Securitate de pe Nistru.

Sunt instruiţi 25 de ofiţeri ai Armatei Naţionale şi 5 ofițeri ai Ministerului Afacerilor Interne. Cursul are trei module: instruire teoretică, instruire specializată şi exerciţiu practic, care se va desfășura la baza de instruire Bulboaca.

După instructaj, militarii vor avea în Zona de Securitate atribuții de observator militar și ofiţer de stat major în Comandamentul forţelor mixte de menţinere a păcii, a precizat căpitanul Denis Furdui, şef interimar al Centrului de pregătire pentru operaţiuni de menţinere a păcii, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Programul cursului cuprinde prelegeri despre situaţia curentă din Zona de Securitate de pe Nistru, structura, sarcinile şi particularităţile de îndeplinire a serviciului în comandamentul Forţelor de Menţinere a Păcii, rolul şi sarcinile de bază ale contingentului militar al Republicii Moldova din Zona de Securitate, relaţiile civil-militare, pregătirea psihologică.


Instructorii cursului sunt militari care au participat în calitate de observatori militari în Zona de Securitate şi în operaţiuni de menţinere a păcii desfășurate sub egida ONU.

Participanţii la curs vor avea, totodată, întâlniri cu reprezentanţi ai Biroului de Reintegrare din Moldova, ai Misiunii OSCE, cu generalul de divizie Ion Costaş şi cu politologul Oazu Nantoi.

Din anul 2003 și până în prezent, 123 de militari ai Armatei Republicii Moldova au fost instruiţi în cadrul unor cursuri similare.

Forţele Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP) de pe Nistru sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (3.100 militari), al Forţelor Armate ale Republicii Moldova (1.200 militari) şi al forțelor administraţiei separatiste transnistrene (1.200 militari).

În Zona de Securitate, cu o lungime de 225 km de-a lungul Nistrului şi o lăţime între 12 și 20 de km, în funcție de sector, sunt dispuse 15 posturi şi circa 1.500 de militari, precizează Serviciul de presă al Ministerului Apărării, într-un comunicat difuzat la 31 martie.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului