marți, 5 aprilie 2011

Pedepse aplicate de ministrul Apărării după ancheta administrativă în cazul soldatului împușcat de un coleg

Pacificatori sancționați pentru moartea soldatului Gorodișteanu

”Indisciplina, iresponsabilitatea şi inconştienţa soldaţilor, precum şi cea a ofiţerilor au fost factorii de bază care au cauzat moartea lui Cornel Gorodişteanu”, este concluzia anchetei administrative în cazul tragediei produse la 20 martie în Batalionul 3 al Forţelor de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, raionul Dubăsari.

În timp ce ostașul Oleg Jerep care l-a rănit mortal pe Cornel Gorodişteanu este anchetat penal, ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, a dispus remanieri de cadre în conducerea Forţelor de Menţinere a Păcii și sancționarea disciplinară a mai multor militari din Batalionul 3.

”Pentru atitudine neglijentă faţă de executarea obligaţiilor de serviciu”, şeful gărzii, locotenentul Octavian Arnaut, a fost eliberat din serviciul militar înainte de expirarea contractului, informează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Locotenentului Vadim Condrea i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară ”prevenire despre necorespunderea parţială funcţiei”.

Locotenenţii majori Radion Mîndrescu şi Alexandru Duca, care îndeplinesc funcţiile de comandanţi de companii, au fost sancţionaţi disciplinar cu ”mustrare aspră”, ”pentru selectarea şi pregătirea sub nivel a personalului”.


Soldatul Dan Leu a fost sancţionat disciplinar cu şapte zile de arest, pentru că ”a favorizat producerea accidentului soldat cu rănirea mortală a soldatului Cornel Gorodişteanu”.

Ancheta a stabilit că Dan Leu l-a fotografiat cu telefonul mobil pe Ion Jerep, în timp ce acesta era de gardă. Pozând, soldatul Jerep a cuplat, neregulamentar, încărcătorul la armă. Ulterior, soldatul Cornel Gorodişteanu a băgat un pix în ţeava pistolului-mitralieră din dotarea lui Jerep. În replică, Ion Jerep a îndreptat arma spre Gorodișteanu și, uitând că are încărcătorul cuplat, a apăsat pe trăgaci, rănindu-și mortal colegul în regiunea capului.

Soldatul Cornel Gorodişteanu avea 19 ani şi era originar din satul Horodişte, raionul Râşcani.

Eleonora Lisnic
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului