joi, 28 aprilie 2011

Traian Băsescu a convenit cu Marian Lupu ca planul de acţiune pentru aplicarea Parteneriatului strategic să fie elaborat în scurt timp

Foto: presidency.ro, vezi galeria
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a stabilit, împreună cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, să fie elaborat în cel mai scurt timp planul de acţiune pentru punerea în aplicare a declaraţiei privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeană.

"Cu domnul preşedinte am abordat, practic, toată gama de probleme politice, interne şi externe. Mesajul nostru către domnul preşedinte şi către partidele din Alianţă este că ne dorim o alianţă cât mai solidă, care să garanteze evoluţia spre Europa a Republicii Moldova. Am stabilit, împreună cu domnul preşedinte, că în cel mai scurt timp va trebui să elaborăm planul de acţiune pentru a pune în aplicare declaraţia privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre România şi R. Moldova, declaraţie semnată între mine şi preşedintele Ghimpu, la acel timp", a spus preşedintele Băsescu, la finalul convorbirilor oficiale cu Marian Lupu.


El a precizat că discuţiile cu Lupu au fost unele foarte bune, care se înscriu în tradiţia dialogului dintre Bucureşti şi Chişinău din ultimii doi ani.

"Să sperăm că vom consolida această tradiţie şi, mai ales, s-a mai creat un lucru, poate extrem de important pentru relaţia româno-moldoveană, şi anume că ceea ce stabilim se întâmplă. Am convingerea că vom continua acest mod de lucru în relaţia bilaterală", a punctat Băsescu.


Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor au fost abordate şi priorităţile R.Moldova cu UE, şeful statului reiterând sprijinul României pentru parcursul european al ţării vecine.

"L-am asigurat pe domnul preşedinte Lupu de tot sprijinul nostru, atât pentru acordul de liberă circulaţie, acordul privind vizele, pentru acordul aprofundat privind crearea unui spaţiu economic european, pentru începerea negocierilor în vederea unui acord de asociere. Nu în ultimul rând, am abordat priorităţile în relaţia bilaterală şi ele s-au aşezat în sectorul energetic în mod deosebit, proiectele de interconectare a reţelelor noastre energetice şi a reţelelor de transport gaze. De asemenea, am avut discuţii în ceea ce priveşte utilizarea banilor alocaţi prin Parteneriatul Estic", a conchis Băsescu.

Pe 27 aprilie 2010, preşedintele moldovean de la acea dată, Mihai Ghimpu, şi Traian Băsescu au semnat instituirea unui parteneriat strategic între cele două ţări pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Tot atunci, a fost semnat şi acordul prin care România se angajează să acorde un ajutor financiar nerambursabil Republicii Moldova de 100 milioane de euro, pe parcursul a patru ani.

Marian Lupu şi-a început joi, 28 aprilie, vizita oficială de două zile în România, fiind primit la Palatul Cotroceni de şeful statului român, Traian Băsescu.

Programul vizitei lui Marian Lupu include şi convorbiri cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc şi cu liderii grupurilor parlamentare. Mai sunt prevăzute întâlniri şi cu oameni de afaceri, potenţiali investitori, prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Din componenţa delegaţiei Republicii Moldova, aprobată miercuri de Guvernul de la Chişinău, fac parte trei miniştri - vicepremierul şi ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, şi cel al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan. Marian Lupu va fi însoţit şi de deputatul Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, şi de o serie de funcţionari din cadrul guvernului şi ai preşedinţiei.

Vizita are loc la un an de la cea a predecesorului său, Mihai Ghimpu, care a semnat cu Traian Băsescu, la 27 aprilie 2010, instituirea unui parteneriat strategic între cele două ţări pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Tot atunci, a fost semnat şi acordul prin care România se angajează să acorde un ajutor financiar nerambursabil Republicii Moldova de 100 de milioane de euro, pe parcursul a patru ani.Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului