vineri, 20 mai 2011

Ambasadorul Iurie Reniţă: “Republica Moldova este o ţară încă necunoscută pentru România”

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Iurie Reniţă, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România

* Un interviu de Benone Neagoe pentru Arena.md,- Un studiu al Fundaţiei Soros arată că mai mult de jumătate dintre români se declară dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în timp ce doar 11 la sută dintre ei consideră că sunt bine sau foarte bine informaţi în legătură cu evenimentele care au loc în statul de peste Prut. Potrivit studiului, deşi Republica Moldova are o importanţă simbolică pentru români, foarte puţini dintre aceştia au trecut Prutul. Cum este promovată în spaţiul românesc nevoia de a se acorda mai multă atenţie Republicii Moldova, în primul rând de a se cunoaşte frumuseţea, istoria, civilizaţia, politica, economia, situaţia ei actuală?

- Din păcate, aşa este. Republica Moldova este o ţară încă necunoscută pentru România. Nu ne cunoaştem unii pe alţii suficient de bine. Urmează să ne vedem, să discutăm, să facem schimburi de vizite, să organizăm cât mai multe acţiuni împreună. Pentru ca Republica Moldova să fie cât mai prezentă în România. Pe plan istoric, politic, cultural, turistic, economic. Proiectele noastre sunt multe şi frumoase: ne gândim, de exemplu, la o săptămână a filmului moldovenesc, vrem să aducem aici cunoscutul Ansamblu “Joc”, dar şi pe redutabilul compozitor Eugen Doga. Ne gândim să continuăm tradiţia “drumului vinului”, “drumului mânăstirilor”. Avem în Republica Moldova atâtea locuri frumoase, memorabile, istorice, culturale. E vina noastră că ele nu sunt cunoscute, că nu am creat până acum acea imagine favorabilă a valorilor inestimabile pe care le deţine Republica Moldova. Avem desigur şi probleme, dar trebuie să recunoaştem faptul că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu locuri extraordinar de frumoase: Complexul muzeal-arheologic Orheiul-vechi, Cetatea Soroca, Mănăstirile Căpriana şi Hâncu sunt doar câteva dintre ele.


Interviul complet: Exclusiv: “Trebuie să redescoperim vocaţia proiectelor de anvergură”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului