luni, 30 mai 2011

De ce mor oamenii în Republica Moldova


În anul 2010, în Republica Moldova au decedat 43.631 de persoane, cu 1.492 (3,5%) mai multe decât în 2009. Informaţia nu include populaţia localităţilor din partea stângă a Nistrului şi din municipiul Tighina (Bender). În 2010, rata mortalităţii generale a constituit în Republica Moldova 12,3 decedaţi la 1.000 de locuitori, potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică. Pentru comparaţie: în 2006, rata mortalităţii a fost de 14% procente.

La fel ca în anii precedenţi, cele mai multe decese (56,2%) au avut drept cauză maladii ale aparatului circulator.

Acestea sunt urmate de tumori (13,1%), boli ale aparatului digestiv (10,0%), accidente, intoxicaţii şi traumatisme (8,5%), boli ale aparatului respirator (5,6%).

Mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină.


„Supramortalitatea masculină” a fost de 3,5 ori mai mare în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumatismelor, de 4,4 ori în cazul bolilor infecţioase şi parazitare, de 2 ori în cazul bolilor aparatului respirator şi de 1,3 ori în cazul tumorilor.

„Supramortalitatea feminină” s-a înregistrat doar în cazul bolilor aparatului circulator – numărul femeilor decedate din acest motiv l-a depăşit de 1,2 ori pe cel al bărbaţilor.

În raioanele Orhei, Hânceşti, Edineţ, Soroca şi Floreşti, comparativ cu alte raioane, au fost mai frecvente decesele cauzate de boli ale aparatului circulator.

În Orhei, Străşeni, Ungheni, Ialoveni şi Cahul a fost constatat un număr peste medie al deceselor provocate de boli ale aparatului digestiv.

Cel mai înalt nivel al “mortalităţii provocat de cauze externe” s-a înregistrat în raioanele: Hânceşti, Orhei, Cahul, Căuşeni şi Ungheni.

De boli ale aparatului respirator, cei mai mulţi oameni au murit la Ungheni, Hânceşti, Drochia, Briceni şi Călăraşi.

În medie, în Republica Moldova, femeile au o viaţă cu 8 ani mai lungă decât bărbaţii.

Totodată, durata medie a vieţii locuitorilor din mediul urban este mai mare decât a celor din mediul rural - cu 3,5 ani în cazul bărbaţilor şi cu 3,2 ani în cazul femeilor.

Către sfârşitul anului 2010, Biroul de Statistică al Republicii Moldova semnala că speranţa de viaţă a înregistrat o tendinţă de creştere pe parcursul ultimilor ani, datorată creşterii natalităţii şi stabilizării ratei mortalităţii.

În 2009, media vieţii în Republica Moldova a fost de 69,3 ani (bărbaţi: 65,3 ani, femei: 73,4 ani).

În Republica Moldova, speranţa de viaţă este una dintre cele mai scăzute în Europa, unde media constituie aproximativ 79 de ani.

Eleonora Lisnic
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului