miercuri, 25 mai 2011

Document: Bunicul de pe mamă al lui Vladimir Lenin era evreu ucrainean

Document care confirmă că Lenin avea rădăcini evreiești

Pentru prima dată, ruşii obişnuiţi pot vedea un document ce pare să confirme zvonurile potrivit cărora Vladimir Ilici Lenin avea rădăcini evreiești, relatează Associated Press.


Printre zecile de documente expuse recent la Muzeul de Stat de Istorie din Rusia se află și o scrisoare către Stalin a Annei Ulianova, sora lui Lenin, care spune că bunicul lor pe linie maternă a fost un evreu ucrainean care s-a botezat în religia ortodoxă pentru a-și depăși condiția socială și a avea acces la învăţământul superior.

Bunicul lui Lenin, potrivit documentului, provenea dintr-o familie de evrei săraci şi s-a născut, în conformitate cu certificatul de botez, ca fiu al lui Moise Blank, originar din oraşul ucrainean Jitomir.


Anna Ulianova i-a scris lui Iosif Stalin în 1932, într-o încercare de a combate antisemitismul care luase amploare ”chiar și printre comuniști”, potrivit scrisorii-document. ”Regret nespus că originea noastră nu a fost cunoscută în timpul vieții sale”, scria sora lui Vladimir Lenin.

Anna îi recomandă lui Stalin să nu ascundă faptele despre rădăcinile evreiești ale lui Lenin, dar solicitarea i-a fost ignorată cu desăvârșire. Mai mult, Stalin i-ar fi hotărât Annei Ulianova să păstreze tăcerea.


Eleonora Lisnic
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului