vineri, 20 mai 2011

Igor Dodon va pierde alegerile. Află de ce

De ce pleacă Dodon la Bruxelles?

Autor: Dan Nicu


Candidatul comunist la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon, a luat drumul Bruxelles-ului.
Cu ce scop?
Vrea oare comunistul să înveţe din experienţa administratorilor capitalei Belgiei? Gândindu-mă la experienţa lui anterioară de guvernare, îmi pun întrebarea: poate că vrea să înveţe de la reprezentanţii guvernului central belgian? De la aceia care timp de peste un an n-au putut forma o coaliţie de guvernare? În acest caz, să-i dorim succes domnului candidat. Sperăm că se va întoarce la Chişinău mult mai „instruit”.
E interesant că Dodon merge la belgieni.
Belgienii sunt un fel de moldoveni, aşa: majoritatea populaţiei vorbeşte olandeza (la noi, româna), iar minoritatea vorbeşte franceza (la noi, rusa). Eu cred că scopul real al vizitei lui Dodon la Bruxelles e să înveţe cum să câştige alegerile în faţa actualului primar, liberalului Dorin Chirtoacă.
De ce zic asta? Pentru că oraşul Bruxelles este, în cadrul Belgiei, dominat lingvistic de minoritatea franceză, care ţipă cu orice ocazie că i se „încalcă” ceva sau altceva, aşa cum fac şi unii vorbitori de rusă de la noi.

Sunt absolut sigur că Dodon vrea de fapt să arate prin vizita lui la Bruxelles, cum ar putea fi Chişinăul peste vreo 10 ani, în cazul în care (apără-ne Doamne) ar câştiga alegerile: un oraş (re)dominat lingvistic şi cultural de vorbitorii de rusă.

Igor Dodon trebuie să ştie că Republica Moldova nu-i Belgia, şi chiar în perioada de glorie a stăpânilor săi Voronin, Tkaciuk, Reidman, Mişin, acest stat nu a putut fi federalizat de către ruşi.

Igor Dodon trebuie să ţină minte că oraşul Chişinău este teritoriul limbii şi culturii autohtone româneşti înainte de a fi teritoriul oricărei alte limbi şi culturi, inclusiv cea rusă.

De asemenea, Igor Dodon trebuie să ştie că este un moldovean care încearcă să pară rus, iar ruşilor de la Chişinău (celor care-s cetăţeni loiali ai Republicii Moldova) a început, mai nou, să le fie greaţă de orice fel de trădători.

Dodon nu va câştiga aceste alegeri locale, deoarece el este un proiect ratat al Partidului Comuniştilor.

Din toate punctele de vedere: ca politician, ca specialist (economist), şi, mai ales, ca moldovean. Ca să se reabiliteze, el ar trebui să înceapă prin a-şi renega foştii şi actualii stăpâni şi să se ocupe cu domeniul în care, totuşi, performează mai bine decât în altele: economia. Şi să renunţe la orice veleităţi de lider politic, pentru că nu-i merge. Pur şi simplu… nu-i merge.

Sursa

Şeful delegaţiei UE îi face campanie comunistului Igor Dodon?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului