marți, 24 mai 2011

Întrevederea lui Marian Lupu cu europarlamentarii din PPE

Marian Lupu: Suntem conștienți că apropierea de UE este în interesul nostru

”Suntem conștienți de faptul că ceea ce realizam acum nu este pentru Uniunea Europeană, ci în interesul cetățenilor noștri și aceasta ne obligă să avem o maximă responsabilitate față de ei. Apropierea de Uniunea Europeană depinde în primul rând de noi înșine”, a declarat președintele interimar, președintele Parlamentului, Marian Lupu, la întrevederea pe care a avut-o în seara zilei de luni, 23 mai, cu o delegație a Grupului Partidului Popular European (PPE) din cadrul Europarlamentului, condusă de vicepreședintele grupului, Gunnar Hokmark, responsabil pentru Politica Europeană de Vecinătate și Extinderea UE.

Din delegație sosită la Chișinău au făcut parte europarlamentarii Monica Macovei, copreședinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, Krzysztof Lisek, membru al Comisiei Politică Externă a PE, Bela Glattfelder, membru al delegației Parlamentului European la EURONEST, membru al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, precizează Serviciul de presă al Parlamentului, într-un comunicat difuzat marți, 24 mai.


Președintele Marian Lupu a accentuat importanța vizitei la Chișinău a europarlamentarilor reprezentând cel mai influent partid european, a subliniat și a apreciat susținerea de către PPE a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și a întăririi relațiilor cu UE. Partidul Popular European este cea mai mare formațiune politică din Europa, din care fac parte 72 de partide din 39 de țări, iar Grupul PPE este cel mai mare în cadrul Parlamentului European, întrunind 265 de parlamentari.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, întrevederea a fost o continuare a dialogului început de Marian Lupu cu Gunar Hokmark în cadrul întâlnirii din 14 martie 2011, la Bruxelles, în timpul vizitei sale oficiale la Parlamentul European.

Interlocutorii au trecut în revistă reformele demarate de actuala conducere a Republicii Moldova în economie, justiție, educație, ocrotirea sănătății și alte domenii.

Gunar Hokmark a apreciat pozitiv progresele înregistrate în Republica Moldova. Aceste realizări, în opinia sa, ”deschid noi oportunități și perspective în relația cu Uniunea Europeană”. Oficialul european a afirmat că grupul politic pe care îl reprezintă va acorda și în continuare sprijin în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, semnării Acordului de liber schimb cu UE și realizării altor proiecte importante.

Gunar Hokmark a remarcat, în context, importanța constituirii, la 3 mai 2011, a Adunării Parlamentare EURONEST.

Din Adunarea Parlamentară EURONEST fac parte câte 10 deputați din partea fiecăruia dintre cele 6 state membre ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina - și alți 60 de deputați din partea Parlamentului European.

EURONEST reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic, politică lansată de Uniunea Europeană pentru a-şi apropia vecinii din Est, cu scopul de a evita noi linii de separare şi, respectiv, de a sprijini, inclusiv prin resurse financiare, eforturile acestora pentru implementarea reformelor politice, economice şi sociale.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului