vineri, 27 mai 2011

Marian Lupu în Polonia

Marian Lupu: ”Dialogul cu Varșovia este unul strategic”

Aflat în vizită la Varșovia, președintele interimar al Republicii Moldova, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a avut joi, 26 mai, o întrevedere cu președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Anterior acestei întrevederi, Marian Lupu s-a întâlnit cu Mareșalul Sejmicului Voievodatului Mazovia, Adam Struzik, și cu Marcin Kulicki, director general al "Krajowa Spolka Cukrowa", compania de stat poloneză care a procurat Fabrica de zahăr de la Cupcini. De asemenea, Marian Lupu a conferit cu președinții celor două camere ale Parlamentului polonez - Bogdan Borusewicz, Mareșal al Senatului, și Grzegorz Schetyna, Mareșalul Seimului Poloniei.

Marian Lupu efectuează în intervalul 25-28 mai o vizită la Varșovia, la invitația președintelui Komorowski, și participă la summit-ul președinților Statelor Europei Centrale, care se desfășoară în capitala Poloniei la 27 și 28 mai.


Serviciul de presă al Parlamentului de la Chișinău informează, într-un comunicat remis presei astăzi, că, în cadrul întâlnirii, Marian Lupu și Bronislaw Komorowski au abordat ”subiecte ce țin de consolidarea și aprofundarea bunelor relații dintre țările noastre, promovarea reformelor și integrarea europeană a Republicii Moldova”.

Marian Lupu a declarat că ”integrarea europeană este un obiectiv primordial al conducerii de la Chișinău, iar dialogul cu Varșovia este unul strategic pentru Republica Moldova”. ”Apreciem susținerea acordată de Polonia, precum inițierea Parteneriatului Estic, care este o nouă platformă foarte importantă pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a spus președintele interimar.

Conform aprecierii sale, Polonia poate ajuta Republica Moldova ”prin transfer de expertiză și experiență, consilieri polonezi deja lucrând la Chișinău în cadrul unor ministere și instituții de stat”.

Președintele Bronislaw Komorowski a salutat ”politicile de reformă europeană ale autorităților Republicii Moldova” și a declarat că Polonia ne va susține și pe viitor aspirațiile europene.

”Președintele interimar Marian Lupu l-a invitat pe omologul său polonez să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova”, mai informează Serviciul de presă al Parlamentului.

În cadrul întrevederii cu Marcin Kulicki, Marian Lupu ”a salutat venirea companiei "Krajowa Spolka Cukrowa" pe piaţa de producere a zahărului din Republica Moldova, prin procurarea Fabricii de zahăr de la Cupcini”, potrivit comunicatului de presă oficial.

”Investițiile făcute de "Krajowa Spolka Cukrowa" în Moldova poartă caracterul unui proiect de pionierat, care să atragă alte zeci de milioane de euro investiții din partea oamenilor de afaceri din Republica Polonă”, a apreciat Marian Lupu.

Marcin Kulicki a menţionat că investitorul polonez intenţionează să lanseze procesul de producţie a zahărului la Fabrica din Cupcini chiar din sezonul actual.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului