miercuri, 11 mai 2011

O misiune NATO de evaluare se află la Chişinău până la 13 mai

Misiune NATO în Republica Moldova

O misiune NATO de evaluare a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) se află la Chişinău în perioada 9-13 mai, au confirmat pentru Arena surse avizate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Vizita misiunii NATO precede aprobarea proiectului Raportului naţional IPAP 2011, precum şi Sesiunea Grupului Consultativ al Politicii Atlantice în formatul EAPC/NATO, programată pentru 16 şi 17 iunie 2011, la Chişinău.

Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO, reactualizat la 20 august 2010, este un document directoriu pentru relaţiile Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi vizează, în special, reforma sectorului de apărare şi securitate.


La 15 aprilie, şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a prezidat o şedinţă a Comisiei naţionale pentru implementarea IPAP la care s-a discutat, în speţă, despre “progresul în realizarea obiectivelor IPAP” în contextul reformării sectorului de apărare şi securitate. În cadrul şedinţei, membrii comisiei menţionate au subliniat necesitatea elaborării şi adoptării cadrului politico-juridic adecvat pentru implementarea angajamentelor asumate în domeniu.

Comisia naţională pentru implementarea IPAP se va convoca într-o nouă şedinţă pe parcursul lunii curente, pentru a aproba proiectul Raportului naţional IPAP 2011, dar şi pentru a discuta despre desfăşurarea Sesiunii Grupului Consultativ al Politicii Atlantice în formatul EAPC/NATO, în zilele de 16 şi 17 iunie, în capitala Republicii Moldova.

”Cetățenii din Republica Moldova n-au fost informați că ajutorul le-a venit de la NATO”

Eleonora Lisnic
Arena.md 


(Ştire preluată pe Forum.md)


Aici - PLANUL INDIVIDUAL DE ACŢIUNI AL PARTENERIATULUI
REPUBLICA MOLDOVA – NATO ACTUALIZAT

Comunicat de presă
13.05.2011
Şedinţa comună a Comitetului Coordonator pentru implementarea IPAP RM-NATO

Astăzi, 13 mai 2011, dl Andrei POPOV, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a prezidat Şedinţa comună a Comisiei Nationale pentru implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - Alianţa Nord-Atlantică (IPAP RM-NATO) la nivel de viceminiştri, la care a participat şi delegaţia Secretariatului Internaţional NATO.

În cadrul şedinţei, viceministrul Andrei POPOV a punctat priorităţile RM în implementarea IPAP ce ţin de actualizarea şi consolidarea bazei politico-juridice pentru reforma sectorului de securitate şi apărare; instituirea mecanismelor moderne de planificare bugetară în domeniu; amplificarea instrumentelor necesare pentru asigurarea controlului democratic asupra sectorului de securitate naţională şi apărare. De asemenea, a fost reiterată oportunitatea extinderii, în continuare, a dialogului politic şi cooperării practice ale ambelor părţi pe multiple dimensiuni prevăzute în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului, inclusiv, în contextul consolidării statului de drept, combaterii terorismului, traficului de fiinţe umane, ştiinţific, protecţiei mediului înconjurător, etc. Membrii Comisiei prezenţi la şedinţă au trecut în revistă principalele rezultate în implementarea IPAP pe domeniile respective de competenţă.

La rîndul lor, experţii NATO au apreciat progresele atinse de autorităţile RM în implementarea IPAP pe parcursul ultimului an, remarcînd, totodată, că există un potenţial şi mai mare în avansarea pe calea reformelor convenite în 2006 la lansarea Planului Individual, în particular în ceea ce priveşte finalizarea procedurii de adoptare a documentelor directorii pentru sectorul de securitate şi apărare (Strategia Securităţii Naţionale şi Strategia Militară Naţională).

În cadrul consultărilor desfăşurate la MAEIE cu delegaţia NATO au fost abordate, de asemenea, şi aspectele legate de organizarea la Chişinău pe 16-17 iunie a.c. a Reuniunii anuale a Grupului de Planificare a Politicii Euro-Atlantice în formatul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (APAG/EAPC) cu participararea delegaţiilor din cele 50 de state membre ale Consiliului.

Rezultatele misiunii de evaluare a progreselor înregistrate în implementarea IPAP, precum şi perspectivele cooperării ţării noastre cu NATO în cadrul formatelor existente, vor fi abordate la Bruxelles la 13 iulie curent la Reuniunea 28+RM, în formatul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), cu participarea Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a Ministrului Apărării al Republicii Moldova.

http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/486345/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului