miercuri, 18 mai 2011

Scandal diplomatic: Ucraina acuză Cehia că-i fură secretele militareRelaţiile ceho-ucrainene sunt marcate de un conflict diplomatic, după ce oficialităţile de la Kiev au lansat acuzaţii potrivit cărora “ataşaţii militari cehi au desfăşurat activităţi contrare legislaţiei” pe teritoriul Ucrainei. Ataşaţii militari cehi sunt învinuiţi că ar fi “făcut abuz de statutul diplomatic” şi că “i-au corupt pe cetăţenii ucraineni, în schimbul accesului la tehnologiile militare ale Ucrainei”.

Directorul Departamentului pentru politică informaţională al ministerului ucrainean de Externe, Oleg Voloşin,
citat de Radio Ucraina-Internaţional, susţine că „părţii cehe i-au fost prezentate toate dovezile că ataşaţii militari cehi au avut într-adevăr o activitate contrară legislaţiei”.

Şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Ucraina, Jose Manuel Pintu Teixeira, a luat atitudine. În cadrul unui briefing, oficialul european a comentat că Ucraina şi Cehia trebuie să-şi soluţioneze conflictul diplomatic într-o manieră amiabilă.


Oficialul european şi-a exprimat speranţa că aceste evenimente nu vor afecta relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi că, totodată, nu se vor răci nici relaţiile dintre Ucraina şi Cehia, “întrucât Cehia este nu doar un stat UE, dar şi un important vecin al Ucrainei”.


În context, reamintim că Ucraina şi Azerbaidjanul şi-au făcut publică înţelegerea de a produce în comun sisteme de rachete „Schif” şi „Barier”.


Un grup de experţi din partea ministerului industriei de apărare al Azerbaidjanului efectuează o vizită la Kiev în zilele de 17 şi 18 mai, “pentru a se familiariza cu rachetele de producţie ucraineană”.


Pentru finalul vizitei, este anunţată semnarea unui acord între azeri şi Biroul de construcţie „Promini”, din Ucraina, referitor la producerea în comun a rachetelor, pe teritoriul Azerbaidjanului.
Radio Ucraina-Internaţional mai informează că, până la aceasta, azerii au purtat tratative cu privire la producerea rachetelor cu compania sud-africană „Denel”.

Eleonora Lisnic, Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului